Stigla zvanična obavijest za poslodavce u Sarajevu: Mjere protiv COVID-a

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upoznao je Vladu Kantona Sarajevo sa dokumentom ažuriranih Mjera poslodavcima u ustanovama i institucijama nad kojima su nadležni, jer je nastupila sezona respiratornih oboljenja.

“One im se daju na znanje i postupanje, u cilju izrade detaljnijih Planova za smanjenje rizika od infekcije SARS CoV-2 virusom na radnom mjestu za vrijeme pandemije COVID-19”, saopćeno je iz Vlade KS.

Kao je navedeno, mjere smanjenja rizika koje su više protektivne, uključuju odvajanje ljudi jednih od drugih ili zajedničkih površina fizičkim distanciranjem i fizičkim barijerama.

“Mjere koje su manje protektivne oslanjaju se na pojedince da dosljedno slijede lične preventivne mjere (npr. čišćenje prostora, upotrebu lične zaštitne opreme, nošenje nemedicinskih maski ili
platnenih maski za lice).

U nekim okolnostima fizičko distanciranje možda neće biti moguće. Da bi se maksimizirala sigurnost i zaštita, koristiti “slojeviti” pristup s više preventivnih mjera za smanjenje rizika od širenja COVID‐19, uključujući smanjenje broja interakcija s drugima i povećanje sigurnosti neophodnih interakcija. Objedinjavanje više mjera jača potencijalno smanjenja rizika”, istaknuto je u ažuriranim mjerama.

Između ostalog, one se odnose na to da se zahtijeva da bolesne osobe ne dolaze na posao, da se olakša provođenje ličnih preventivnih mjera, zatim fizičko distanciranje od dva metra ili osiguranje fizičke barijere, povećanje prirodne ventilacije prenosi RadioSarajevo.

U dopunjenim mjerama govori se i o nošenju maski, a šta sve sadrže možete pogledati na ovom LINKU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79