Stiglo obrazloženje iz policije: Kako je došlo do željezničke nesreće u Hrvatskoj?

Policijska uprava sisačko-moslavačka saopćila je rezultate uviđaja čevida i kriminalističkih istraživanja teške željezničke nesreće kod Rajića i napomenula da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Iz za sada nepotvrđenih razloga putnički voz je naletio na zadnji dio teretnog voza koji je bio zaustavljen zbog mogućeg kvara, u petak, 9. septembra, oko 21.30 sati, na području Novske u blizini mjesta Rajić.

U željezničkoj nesreći smrtno su stradale tri osobe, starosti 17, 52 i 60 godina, dok je ozlijeđeno 11 putnika koji su putovali putničkim vozom, a isto tako ljekarska pomoć je pružena i strojovođi teretnog voza. Dvije osobe su teže ozlijeđene, a devet lakše.

Ozlijeđenima je pomoć pružena u Općoj bolnici Nova Gradiška, Općoj bolnici Slavonski Brod i Općoj županijskoj bolnici Pakrac.

Među putnicima u putničkom vozu nalazilo se i osam državljana Irana, za koje je utvrđeno da su 9. septembra nezakonito ušli u Hrvatsku na području Slavonskog Broda.

Nakon provedenog upravnog postupka u skladu sa Zakonikom o Schengenskim granicama i Zakonom o strancima izdana su im rješenja o povratku s rokom napuštanja Evropskog ekonomskog prostora u roku od sedam dana. Rješenja su im izdana prije željezničke nesreće.

Uviđajem je rukovodila županijska državna odvjetnica u Sisku uz stručnu pomoć predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, stručnih osoba hrvatskih željeznica, kao i uz saradnju policijskih službenika.

U nastavku uviđaja na mjestu željezničke nesreće od odgovornih osoba Hrvatskih željeznica pristupilo se micanju i odvoženju dijela teretnog voza na kojem nisu nastala oštećenja kao i angažiranja dizalica zbog podizanja uništenih vagona zbog omogućavanja daljnjeg vršenja uviđaja ali i osiguranja prohodnosti pruge, navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79