Stiže teška zima za sve u Krajini: NE, do sada nije na Covid-19 testirano više od 52.000 migranata

Nekoliko portala je izvijestilo o tome da je Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) u Bosni i Hercegovini testiralo više od 52.000 migranata, te da broj pozitivnih na virus SARS-CoV-2 nije poznat. Činjenica je da je testirano 319 migranata i izbjeglica, a broj pozitivnih je 24.

Šta su činjenice:

Oslobođenje u svom članku nije navelo gdje je DRC navodno “objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19, izostavljajući brojku koliko ih je bilo pozitivnih”. Zbog toga smo se obratili DRC-u sa pitanjem o tome da li je uopšte objavio takvu informaciju, koliko je migranata i izbjeglica do 20.10. testirano u BiH i da li su mediji kontaktirali DRC u vezi sa objavom navedenih članaka.

Nicola Bay, direktor DCR u BiH nam je potvrdio da je od početka pandemije koronavirusa pa do 20. oktobra testirano ukupno 319 migranata i izbjeglica, prema podacima DCR-a, od čega je njih 24 imalo pozitivan rezultat testa na ovaj virus.

Bay nas je uputio na izvještaj koji je ova organizacija objavila u oktobru ove godine, u kome se navodi da je zabilježeno 51.009 “COVID19 pregleda u prihvatnim objektima”. Pod “COVID19 pregledima” se misli na medicinske provjere u potrazi za simptomima COVID-19 unutar kampova za migrante i izbjeglice. No, takve provjere ne podrazumijevaju PCR testiranje, potvrdio je Bay za Raskrinkavanje.

(..) U vezi sa pregledima koji su spomenuti u DRC-ovom izvještaju/-ima o situaciji: pregledi se sastoje od provjera na simptome COVID-19, koje provodi medicinsko osoblje. Pregledi osoba smještenih u prihvatnim centrima u BiH provode se redovno, s posebnim naglaskom na: a) pregled osoba koje tek dolaze / vraćaju se u prihvatne centre, kako bi se ublažili rizici širenja COVID-19 unutar centara; b) povremene „sveobuhvatne“ ili „masovne“ preglede osoba smještenih u prihvatnim centrima, kada se utvrde simptomatski slučajevi i postoji potreba za suzbijanjem mogućeg širenja virusa. Kao takvi, pregledi ne predstavljaju testiranje na COVID-19. Do 20. oktobra, ukupan broj pojedinačnih pregleda izvedenih u prihvatnim centrima u BiH bio je zapravo 51.009 (također prema DRC-ovom Izvještaju o situaciji br. 30).

Takođe, on je napomenuo da se testiranja migranata i izbjeglica obavljaju u nadležnim javnim ustanovama, na isti način na koji se testiraju i građani/ke BiH.

(…) Do 20. oktobra, broj tražilaca azila, izbjeglica i migranata koji su prošli testiranje na COVID-19 bio je zapravo 319, kao što je spomenuto u DRC-ovom Izvještaju o situaciji br. 30. Napominjem da se testiranje vrši u javnim zdravstvenim ustanovama, kao što je slučaj za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Takođe, napominjem da DRC-ovi izvještaji o situaciji redovno uključuju broj tražilaca azila, izbjeglica i migranata koji su pozitivni na COVID-19; 20. oktobra ukupan broj (tj. od početka pandemije COVID-19) iznosio je 24. (…)

Dakle, DCR nije “objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19” budući da je ova organizacija objavila da ih je testirano 319. DCR zapravo prikuplja podatke o tome koliko je migranata i izbjeglica testirano a ne sprovodi testiranja, što je jasno iz odgovora direktora ove organizacije.

Kako je navedeno u odgovoru direktora DCR-a, od 319 testiranih migranata i izbjeglica, pozitivna su 24, te nije tačno ni da je DRC “izostavio” broj pozitivnih.

Zbog navedenih činjenica, tvrdnju iz članka Oslobođenja da je “do sada na Covid-19 testirano više od 52.000 migranata” i da se “ne zna broj pozitivnih” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM), Crveni križ Federacije BiH i Crveni križ USK-a od jučer provode akciju podjele vreća za spavanje migrantima koji borave napolju bez smještaja, zatim toplih deka, paketa s hranom, zimske odjeće i obuće te higijenskih i drugih paketa.

Cilj je da mobilni humanitarni timovi kreiraju koliko-toliko podnošljivim boravak na otvorenom za vrijeme hladnih vremenskih uvjeta.

Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) koji administrira pružanje zdravstvenih usluga migrantima, u BiH postoji više od 250 “skvotova” migranata koji u većim ili manjim grupama dočekuju zimu na otvorenom.

DRC je objavio da je do sada testirao više od 52.000 migranata na Covid-19, izostavljajući brojku koliko ih je bilo pozitivnih.

Krizna grupa Vlade USK-a registrirala je svega desetak slučajeva Covida među migrantima, no dolaskom zime ta brojka bi mogla postati veća.
Jučerašnju akciju podržava Evropska unija kao dio finansiranja migrantske i izbjegličke situacije u zemlji.

– Ovo je u najboljem slučaju “flaster-pomoć”, a ne rješenje koje će omogućiti da migranti i izbjeglice provedu zimu bez žrtava, osim ako se uskoro ne uspostavi dodatni smještaj u BiH, rekao je šef misije IOM-a u BiH Peter van der Auweraert.

On zahtijeva hitnu akciju povećanja službenih kapaciteta, pogotovo u USK-u, gdje je nedavno došlo do zatvaranja prihvatnog centra Bira, saopćeno je iz IOM-a BiH.

Istovremeno, vlast u USK-u je na posljednjem zasjedanju Kriznog štaba zatražila pooštravanje mjera zbog pandemije, kao i kontrolu pridržavanja, zahtijevajući da, uz inspekciju, mjere kontroliše i policija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79