Stjepan Mesić: BiH nisu podijelili u ratu, neće ni u miru!

Stjepan Mesić: BiH nisu podijelili u ratu, neće ni u miru!


Stjepan Mesić gostovao je u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića i komentarisao je aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Dodik i Čović razbijači BiH! Odmjeravanje velikih sila oko BiH će trajati dok se ne riješe važniji problemi za međunarodnu zajednicu!

Tek tada će Dodik, kako je došao, i otići! Jedina adresa u BiH za Milanovića i Vučića je Predsjedništvo BiH!

Članovi Predsjedništva nisu plemenske poglavice! I EU i SAD su krivi za situaciju u BiH! Kada se BiH nije mogla podijeliti u ratnim prilikama, ne može ni u ovo mirno vrijeme!

 

Iza Čovića stoji oficijelna politika Hrvatske, a iza Dodika oficijelna politika Srbije! To ih održava i druge oslonce nemaju! BiH nije bila u fokusu svjetske politike od zaustavljanja rata! Inzko bio odan BiH, ali ga njegova zemlja, SAD i EU nisu podržavale, nije mogao uraditi više! Dodika dovela međunarodna zajednica, jer je bio protivnik Miloševića! Dodik sada provodi tvrđu politiku od Miloševića! Dodik i Čović su se ujedinili i rade na podjeli BiH!

Oni su razbijači BiH! Dodik govori s poluotvorenim ustima i takvim ljudima ništa ne vjerujem! U toku je igra oko BiH, jer je nekad negdje zaključeno da bi se BiH ipak mogla podijeliti! Schmidt ne kaže da je nemoguće da se BiH raspadne! Stav da nema podjele BiH mora biti jasan! Međunarodna zajednica ne smije zažmiriti na jedno oko! Ne smije se završiti ono što su započeli Tuđman i Milošević! Nemoguće je da se dogodi rat i raspad BiH! Velike sile se sada odmjeravaju! Do sada jedine velike sile bile su SAD i Rusija, međutim, došle su druge velike sile poput Kine! Niko od njih neće pustiti da neko dođe na ovaj prostor! Njihovo odmjeravanje oko BiH će trajati dok se ne riješe važniji problemi za međunarodnu zajednicu! Tek tada će Dodik kako je došao i otići!

Krim je ušao u sastav Rusije i Rusija je dobila šta je htjela! Za Krim niko neće ratovati, to pitanje će se dugo rješavati! Rusija je zainteresovana za saradnju sa Ukrajinom! Ukrajina je važna za Rusiju zbog naftovoda! Ukrajina je sada u bezizlaznom položaju! S jedne strane Ukrajina želi da se veže sa EU, a s druge strane vezana je za Rusiju zbog energenata! To je Ukrajinu dovelo do nestabilnosti! Zbog Ukrajine neće doći do rata! Teško je odgonetnuti zašto se Milanović ovako ponaša prema BiH! Niko ne problematizira gdje su Bošnjaci iz RS-a i gdje su Hrvati iz Posavine! Komšić je izabran iz korpusa hrvatskog naroda, ali on ne predstavlja Hrvate! Dodik ne predstavlja Srbe, niti Džaferović predstavlja Bošnjake! Njih trojica predstavljaju BiH! Nakon posljednjih izbora se mogao napraviti iskorak prema građanskoj državi, jer su za Komšića glasali svi! Ne vrti se sve oko nacionalnih pitanja, postoje i građanska pitanja! Ako BiH ne može biti građanska, ne može biti ni članica EU!

Jedina adresa u BiH za Milanovića i Vučića je Predsjedništvo BiH! Članovi Predsjedništva nisu plemenske poglavice! Narodi su zastupljeni kroz institucije BiH! Predstavništvo naroda je Dom naroda! U Srbiju ne pozivaju samo Dodika, nego i Čovića! Beograd poziva dva razbijača BiH! Problemi u BiH bi se brzo rješavali kada bi u Beogradu i Zagrebu shvatili da Dodik i Čović nisu predstavnici nijednog naroda! EU mora biti određenija u komunikaciji s BiH! Nije samo Dodik kriv, ima više krivaca! I EU i SAD su krivi za situaciju u BiH! Autori Dejtona nisu željeli situaciju koju sada imamo u BiH; mislili su da će zemlja funkcionisati bez obzira na entitetske granice! Problem je što se osuđeni ratni zločinci nakon odslužene kazne vraćaju kao heroji!

Ne smije doći do razbijanja BiH! Amerika, kao tvorac Dejtona, mora biti jasna! Bilo bi dobro da međunarodna zajednica rasvijetli koruptivne radnje u BiH! Mnogi su korumpirani, a međunarodna jednica ima moć da utvrdi tragove novca! Rat u BiH je predugo trajao i predugo se čekao pad Sarajeva! Svijet sebi ne može priuštiti BiH koja će gorjeti u plamenu! Problem između Srbije i Kosova se ne može riješiti! Na Kosovu se ništa ne može uraditi vojnom akcijom, jer NATO štiti Kosovo! Kosovo je za Srbiju tehničko pitanje!

Ne mogu ga vratiti ni vojskom niti bilo čime drugim! Svijet mora naći rješenje za Kosovo! Za razliku od Kosova, BiH je priznata zemlja! S Tuđmanom sam zaoštrio odnose kada je s Miloševićem u Karađorđevu dogovorio podjelu BiH! Kako je nestajala Jugoslavija, tako je nestajala i JNA i pretvarala se u srpsku armiju! Zabrinjava me što ljudi nisu izvukli pouku iz prethodnog rata! Kada se BiH nije mogla podijeliti u ratnim prilikama, ne može ni u ovo mirno vrijeme!

Senad: “Šta biste uradili da ste predsjednik BiH?!”

Mesić: “Dobio bih podršku i Srba, i Hrvata, i Bošnjaka i Ostalih! Rješavao bih problem po problem! Ima puno stvari koje su se događale iza zavjese! O svemu tome pišem i objavit ću u knjizi!”

Senad: “Ima li iza zavjese podjele BiH?”

Mesić: “Vidjet će se u knjizi ko je griješio, a ko je imao pravo!”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija