Štrajk advokata u BiH: Zastupanje po službenoj dužnosti obustavljeno zbog neisplaćenih naknada

Štrajk advokata u BiH: Zastupanje po službenoj dužnosti obustavljeno zbog neisplaćenih naknada


Od prvog avgusta, advokati u Bosni i Hercegovini stupaju u štrajk, obustavljajući zastupanje klijenata po službenoj dužnosti pred Sudom BiH i sudovima u Republici Srpskoj. Razlog za ovu odluku su neisplaćene naknade za zastupanje, kao i zahtjevi za izmjenu tarifa o nagradama i naknadama troškova za rad advokata, koje nisu revidirane već 19 godina.

Značaj štrajka u praksi

Advokat Branko Gudalo, koji vodi pet predmeta pred Sudom BiH, naglašava da su to dugotrajni krivični postupci, većinom vezani za ratne zločine, gdje optuženi ne mogu sami priuštiti advokata te im sud dodjeljuje branitelje po službenoj dužnosti. Takvi slučajevi često traju godinama i uključuju visoke troškove odbrane.

Jedinstvenost advokatskih komora

Advokatske komore u BiH jedinstveno podržavaju štrajk. Vanja Lakić, članica Izvršnog odbora Advokatske komore RS, objašnjava da je štrajk neophodan kako bi se izmirile obaveze prema advokatima koji su bili postavljeni po službenoj dužnosti i onima koji su izdejstvovali oslobađajuće presude.

Reakcije i potezi ministarstava

Ministarstva pravde Republike Srpske i BiH razumiju trenutnu situaciju, ali naglašavaju da je za povećanje naknada potrebno pribaviti dodatne saglasnosti. Ministarstvo pravde RS saopćilo je da će pažljivo razmotriti i provesti odluku o povećavanju tarifa kako bi se izbjegli negativni uticaji na građane i poslovnu zajednicu. Ministarstvo pravde BiH zaključilo je da prihvatanje zahtjeva advokatskih komora zahtijeva dodatna finansijska sredstva koja treba odobriti Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Poruka advokata

Advokati ističu da se novac za naknade po službenoj dužnosti isplaćuje iz budžeta BiH, iz kojeg primanja dobijaju i sudije i tužioci. Oni naglašavaju da je nepravedno što za jedne novca ima, dok za druge nema, te traže da se ova situacija hitno riješi kako bi mogli nastaviti s radom i pružanjem adekvatne pravne zaštite svojim klijentima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija