Stranačko zapošljavanje u MUP USK-a: Direktor JKP Rad Ključ dobio posao referenta za putne isprave

Komisija za prijem kandidata u MUP USK-a procijenila je da deset njih ispunjava uslove. Bez obavljenog intervjua i rang-liste ministar policije USK-a Nermin Kljajić zapošljava stranačkog kolegu, trenutno direktora JKP Rad Ključ Šabana Koljića. Dio kandidata sa visokom stručnom spremom dobio je odbijenicu iz MUP-a jer su – prekvalifikovani.

Piše: B. Mrkić-Radević
Šaban Koljić je direktor Javnog komunalnog preduzeća Rad iz Ključa. Bio je nosilac liste A-SDA na izborima prošle godine i izabran je za vijećnika u Općinskom vijeću Ključ. Prije imenovanja na direktorsku poziciju u JKP Rad bio je sekretar A-SDA u Ključu.
Mandat na direktorskoj poziciji u Radu ističe mu u novembru ove godine, pa se u 12. mjesecu 2020. prijavio na konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona na poziciju Viši referent za putne isprave. Sretna okolnost je da se na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova nalazi stranački kolega – ministar policije USK-a je Nermin Kljajić iz A-SDA.

Šaban Koljić posao je dobio bez usmenog intervjua. Na listi kandidata koji ispunjavaju uslove za ovu poziciju bilo je deset osoba ali nijedna od njih nije pozvana na intervju, niti su dobili rang listu kandidata. Liste nije moglo ni biti jer intervjui nisu ni obavljeni, što ministru Kljajiću omogućava Zakon o državnoj službi Unsko-sanskog kantona.
Član 74. ovog zakona precizira da komisija sačinjava liste kandidata koji ispunjavaju/ne ispunjavaju uslove. Nakon toga o prijemu odlučuje ministar:
Rukovodilac organa državne službe odlučuje o prijemu namještenika u radni odnos sa Liste kandidata koji ispunjavaju sve uvjete javnog oglasa o čemu donosi pismeno rješenje – navodi se u zakonu.
Tako je Kljajić tek na osnovu pristigle dokumentacije, bez razgovora sa kandidatima i bilo kakve daljnje procjene, odlučio da zaposli Koljića. Zakon, barem u ovakvim slučajevima, omogućava nepotizam i stranačko zapošljavanje.
Dio kandidata sa visokom stručnom spremom dobio je odbijenicu iz MUP-a jer su – prekvalifikovani.

koljić
TREBAM STALNI POSAO
Šabana Koljića pitali smo šta će biti sa njegovom direktorskom pozicijom sada kada je dobio posao u MUP-u: hoće li dati otkaz? Iz razgovora s njim može se zaključiti da nade polaže u otezanje procedura kako bi uspješno pomirio dvije pozicije koje je okupirao:
To može potrajati još neko vrijeme, ja na to ne mogu uticati. Postoji još period za žalbe i rješenje nije konačno dok ne istekne taj period. 
Motiv za prijavu na ipak nižerangiranu poziju od direktorske za njega je bio trajnost ugovora:
– Nisam materijalista, ali znate i sami da je tu riječ o ugovorima na neodređeno. Moj motiv je stalni radni odnos. 
Ukoliko ipak procedura bude okončana prije završetka direktorskog mandata u novembru kaže da će rješenje donijeti „upravljačke strukture“.
Ovaj primjer nije prvi ni posljednji o kojem smo pisali, i koji je postao vrlo uobičajen u BIH. Jedan od svježijih je i onaj kada je savjetnik federalnog ministra Šemsudina Dedića (SDA) i bivši ministar policije  USK-a Ervin Bibanović (SDA), postao član Ureda za razmatranje žalbi. U komisiji koja ga je imenovala bio je i Asim Sarajlić (SDA).

Primjer iz Ključa ilustrativan je jer je upravo ovo radno mjesto davalo nadu jednom broju mladih Ključana da će konačno dobiti posao u struci:
Konkurs je zatvoren 31. decembra. Nakon četiri mjeseca čekanja, polovinom aprila mjeseca 2021. godine, stižu odbijenice pojedinim ljudima. Razlozi za odbijenice su bili više nego smiješni i ostalo je nas desetak koji nismo dobili odbijenice. Nadali smo se pozivu na razgovor ili nekom testiranju. Međutim, ništa od toga, tek rješenje o imenovanju gospodina Koljića – kaže jedan od onih koji se nalazio na listi uspješnih kandidata.
Odmah po objavljivanju ovog konkursa, svima je bilo čudno zašto konkurs, jer je na tom mjestu ima osoba koja radi, i nije potrebna upotpuna radnog mjesta. Nakon toga vrtilo se par imena, naravno to su bile osobe iz političkih stranaka, koje su potencijalni kandidati za ovaj posao. I pored toga smo mi mladi vjerovali da je to sve neoprovjereno, i da postoji neki zakon i procedura koja se mora poštovati, vjerovali smo u državu.
Greška, pokazat će se još jednom piše Žurnal.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79