Stranka za BiH: Vučić može razgovarati samo sa Državom BiH!

Ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu, poslali su saopštenje za javnost povodom komentara Aleksandra Vučića predsjednika Srbije o Zakonu zabrane negiranja genocida u BiH

Saopštenje za javnost

Vučić može razgovarati samo sa Državom BiH!

U svom komentaru na Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je donio visoki predstavik u Bosni i Hercegovini Valentin Inckao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao kako je važno da se sa Bošnjacima grade prijateljski i bratski odnosi. On je dalje naveo da nametanje bilo kakvih odluka spolja nikada dobro ne može donijeti, te kako je atmosfera najuzavrelija od potpisivanja Dejtona.

Predsjednik Srbije može samo razgovarati sa građanima svoje zemlje kojima je odgovaran, a kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, kao predsjednik strane zemlje, može razgovarati isključivo sa Državom Bosnom i Hercegovinom. Situacija u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina nije splet slučajnih okolnosti, nego rezultat agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida koji su, prema presudama međunarodnih i domaćih sudova, počinile Vojska i Policija Republike Srpske. Srbija je prva država u istoriji koja je prekršila Konvenciju o genocidu, jer kako je presuđeno, nije učinila ništa da ga spriječi. Ako Srbija nije učinila ništa da spriječi genocid, to znači da je mogla a nije. Pitanje na koje treba da odgovori gospodin Vučić jeste, ko je odgovoran za to i šta će Srbija uraditi po tom pitanju?

Situacija u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina i negiranje genocida od strane, kako počinitelja tako i onih koji ih podržavaju, nije samo pitanje Bošnjaka i Srba, kako Vučić želi predstaviti. To je pitanje koje se tiče svih građana Bosne i Hercegovine, kao i Evrope i svijeta. Genocid u Srebrenici su osudile sve civilizovane zemlje i krajnje je vrijeme da se i Srbija priključi toj osudi i povuče konkretne poteze. To je prvi korak i preduslov da bi počeli bilo kakvi ozbiljni razgovori o istinskom pomirenju i boljoj saradnji dvije države.

Stranka za BiH


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79