Foto: Ilustracija
Stranke u BiH krše zakonske zabrane pred izbore, uprkos novim mjerama

Stranke u BiH krše zakonske zabrane pred izbore, uprkos novim mjerama


Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, zakazani za 6. oktobar, još nisu ni počeli, a već su zabilježeni brojni slučajevi kršenja izbornih pravila.

Transparency International BiH (TI BiH) upozorava da su političke stranke otvoreno prekršile zakonske zabrane, uprkos tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt u martu.

TI BiH je dosad registrirao i prijavio oko pedesetak slučajeva preuranjene kampanje, ističući da su politički lideri nastavili koristiti javne resurse za vlastitu promociju.

Najčešći primjeri uključuju tempiranje javnih radova i podjelu jednokratnih novčanih pomoći građanima, posebno penzionerima, kako bi pridobili njihovu podršku pred izbore. U proteklih mjesec dana, podijeljeno je čak 15 miliona eura kroz ove oblike pomoći.

Pored toga, mnogim penzionerima nude se besplatni izleti, a organiziraju se i koncerti gdje se promovišu stranački kandidati. Iako je Centralna izborna komisija (CIK) već izrekla 11 kaznenih mjera, kazne su bile simbolične, sa iznosima tek nešto većim od 40 hiljada KM.

TI BiH je već duže vrijeme upozoravao na ove nepravilnosti, ali uprkos novim zakonskim odredbama, zloupotreba javnih resursa ostaje široko rasprostranjena i teško sankcionirana. Različita tumačenja zakona i nedostatak volje za njegovu primjenu omogućavaju političkim strankama da i dalje krše zakonske odredbe, što stvara nepoštenu prednost na izborima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija