Stranke za BiH (SBiH) objavio akt o planu povećanja cijene vode u Kantonu Sarajevo

Zastupnik Stranke za BiH (SBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić nedavno je najavio kako nas očekuje enormno poskupljenje vode i otpadnih voda što je izazvalo niz reakcija. Danas je Bandić objasnio odakle dolazi takva informacija.

Podsjećamo, Bandić je istakao podatke o tome za koliko će poskupjeti usluge kantonalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK).

“Prema važećem cjenovniku, postoje tri kategorije potrošača. Prva kategorija su oni koji troše do pet metara kubnih i trenutna cijena za njih je 0,70 KM. Druga kategorija su oni koji troše od pet do 30 metara kubnih i trenutna cijena za njih je 0,84 KM. Treća kategorija su oni s najvećom potrošnjom, više od 30 metara kubnih, i trenutna cijena za njih je 1,17 KM. ViK predlaže da se cijena vode izjednači za sve kategorije na 1,08 KM”, ukazao je on.

Ovakvo njegovo izlaganje izazvalo je lavinu reakciju pa i insinuacije da je riječ o političkom prepucavanju, što je Bandić opovrgnuo.

“Ja lično, a ni SBiH, nismo istupili sa informacijom da lažemo i dezavuiramo građane i skupljamo nekakve poene. Prošlo je vrijeme kada su informacije bile dostupne samo zatvorenim krugovima. Smatram da informacije od javnog interesa moraju biti dostupne građanima i podložne javnoj raspravi”, objavio je Bandić na svom Facebooku.

Ne može niko izaći i javno reći ‘Neće biti poskupljenje’, pa odmah nakon toga ‘Ja ne znam da će biti poskupljenja’, a zatim u istoj izjavi ‘U najmanju ruku je potrebna korekcija cijena vode’. Takav nastup počinje ličiti na Dodikovog lika koji nam je objašnjavao novi obračun cijena struje”, dodaje dalje Bandić.

Također, kao prilog u svojoj objavio, ostavio je dokument o Prijedlogu cijena usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom i prečišćavanju otpadnih voda.

“Nije tačno da ne postoji akt o povećanju cijena, odnosno Prijedlog cijena usluge vodosnabidjevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda. Prijedlog je izradila uprava ViK-a i dostavila Nadzornom odboru na razmatranje i donošenje odluke, koja će biti upućena Vladi Kantona Sarajevo u čijoj nadležnosti je donošenje Odluke o izmjeni cjenovnika i usluge snadbijevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda. Ako laže koza, ne laže rog! Pogledajte sami”, naveo je zastupnik Bandić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79