Strašni podaci iz RS-a: Svaki četvrti stanovnik je stariji od 65 godina

Republici Srpskoj prijeti opasnost da postane entitet u kojem većinski žive starci, smatraju relevantni stručnjaci.

To potkrepljuje podatak da je svaki četvrti stanovnik entiteta RS stariji od 65 godina.

Naime, sociolog Vladimir Vasić ističe za “Nezavisne novine” da RS postaje zemlja stranaca zbog velikog uvoza jeftine radne snage, ali i zemlja staraca, jer veliki broj mladih ljudi odlazi odavde, odnosno, kako on kaže, mladi odavde odlaze u svom najreproduktivnijem periodu, jer ovdje ne vide nikakvu budućnost.

Kako je rekao, nadležni su, prema njegovom mišljenju, zakasnili sa mjerama podrške.

“Ima nekih težnji nadležnih da se situacija popravi, ali mislim da je kasno, jer se dugi niz godina ništa nije radilo na tom pitanju, odnosno dugi niz godina se degradiraju manje lokalne zajednice”, kazao je Vasić.

“Mislim da su potrebna sistemska rješenja za ove probleme. Kada govorimo o mladima i njihovom stupanju u brak, odnosno zašto oni ne stupaju u brak i ne rađaju djecu, uzrok je teška ekonomska situacija, odnosno nemogućnost dolaska do posla, ali takođe nije zanemariva ni uloga sigurnosti u društvu, kada se stalno vraćamo na neku retrogradnu politiku. Sve su to stvari koje se odnose na demografsku strukturu”, kazao je Vasić.

Kako je rekao, dobra mjera bi bila osnaživanje lokalnih zajednica.

“Mislim da bi jedna od dobrih mjera bila svakako osnaživanje lokalnih zajednica, odnosno da se građani počnu vraćati na selo. Mi imamo potpuno ispražnjene livade i pašnjake, taj resurs nikako ne koristimo, odnosno ne koristimo selo i njegov potencijal”, rekao je Vasić i dodao da je kod mladih promijenjen sistem vrijednosti, odnosno da im je grad na prvom mjestu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79