Strazbur opominje BiH: Potrebna veća transparentnost i bolji pristup informacijama

Strazbur opominje BiH: Potrebna veća transparentnost i bolji pristup informacijama


Vijeće Evrope pozvalo je vlasti Bosne i Hercegovine da unaprijede zakonodavstvo o pristupu službenim dokumentima u posjedu javnih organa.

Ekspertska grupa Vijeća Evrope, formirana radi praćenja implementacije Konvencije o pristupu službenim dokumentima, objavila je svoj prvi izvještaj o osnovnoj evaluaciji Bosne i Hercegovine.

Sveobuhvatna analiza zakona

Izvještaj sadrži detaljnu analizu Zakona o slobodi pristupa informacijama na državnom nivou, kao i zakona entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Ovi zakoni obuhvataju širok spektar javnih vlasti i informacija, garantujući pravo na pristup službenim dokumentima bez diskriminacije.

Potrebna poboljšanja

Izvještaj ističe da su trenutna ograničenja prava na pristup informacijama u skladu sa 11 interesa predviđenih konvencijom, koja dozvoljavaju ograničenja pristupa informacijama radi zaštite nacionalne sigurnosti, javne sigurnosti, istraga kriminalnih aktivnosti, privatnosti i drugih legitimnih interesa. Međutim, AIG naglašava da postoje određeni aspekti obrade zahtjeva koji zahtijevaju usklađivanje sa konvencijom, posebno u pogledu pomoći podnosiocima zahtjeva, prenosa zahtjeva unutar javne uprave i odbacivanja zahtjeva na administrativnim osnovama.

Konvencija i njena primjena

Bosna i Hercegovina je ratifikovala Konvenciju Vijeća Evrope o pristupu službenim dokumentima 31. januara 2012. godine, a konvencija je stupila na snagu 1. decembra 2020. godine. Prema konvenciji, pravo na pristup može biti ograničeno samo ako su ograničenja precizno određena zakonom, neophodna u demokratskom društvu i proporcionalna cilju zaštite interesa kao što su nacionalna sigurnost, javna sigurnost, istrage kriminalnih aktivnosti, privatnost, komercijalni interesi i ekonomska politika države.

Zaključak

Ekspertska grupa Vijeća Evrope poziva vlasti BiH da poboljšaju svoje zakonodavstvo kako bi osigurale veću transparentnost i lakši pristup informacijama za sve građane, što je ključni korak ka jačanju demokratskog društva i povjerenja u javne institucije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija