Studenti opet praznog džepa: Vlada odbila da podrži Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu

Studenti opet praznog džepa: Vlada odbila da podrži Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu


Vlada Kantona Sarajevo odbila da podrži Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu. Ovu informaciju potvrdio je prorektor Univerziteta u Sarajevu Edin Maslo za portal Crna-Hronika.

Sa dubokim zaljenjem i tugom, obavještavamo Vas da je amandman Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, na prijedlog Budžeta Kantona Sarajevo, ODBIJEN!!!

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, kao najveća omladinska i studentska organizacija u Bosni i Hercegovini, nije dobio niti jednu marku kao stavka u Budžetu KS.

Žao nam je što Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, nakon dugog perioda obilježenog izostankom podrške Studentskom parlamentu i nesaradnje, nije prepoznalo želju studentica i studenata, rukovodstva SPUS – a, za saradnjom i međusobnom koordinacijom.

Istini za volju Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu dobio je 32 hiljade KM za projekat Edukacije studentske populacije u oblasti pisanja projekata, a što će SPUS u 2024. godini realizovati, o čemu je govorila ministrica, uvažena prof. dr. Adna Mesihović, prilikom svog obraćanja na sjednici Skupštine KS. Zahvaljujemo se na tome, međutim radi se o namjenskim sredstvima, od kojih SPUS ne može finansirati svoj rad, niti rad svojih 20 organizacionih jedinica, kao njihovo krovno tijelo.

Iako je kao jedan od razloga problematiziranja podrške ministarstva našem amandmanu bilo to što SPUS u registru omladinskih udruženja Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS nije registrovan, obavještavamo Vas da iako je sam registar nedostupan i nigdje mu se ne može pristupiti, te ne postoji zahtjev za upis u isti, SPUS dostavio svu traženu dokumentaciju i upisao se u pomenuti “registar”, iako je odavno registrovan u Ministarstvu pravde i uprave, a što je jedino relevantno i uslov za uvrštavanje u Budžet.

Posebno nas zabrinjava i žalosti izjava ministrice, da Studentski parlament nije integrisan u Zakonu o visokom obrazovanju, te da zbog toga amandman ne može dobiti podršku

Zapravo radi se o neistini i imamo potrebu informisati Vas o tome.

Studentski parlament itekako je integrisan i to u više zakona i strategija KS, a konkretno finansiranje spomenuto je i u Zakonu o visokom obrazovanju:

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU

ČLAN 29.
(Finansiranje rada Studentskog parlamenta visokoškolske ustanove)

3) Sredstvima iz Budžeta Kantona Sarajevo sufinansirat će se programi i projekti studentskih organizacija i dio troškova za rad studentskih organizacija.

STRATEGIJA PREMA MLADIMA KS

Također je i Strategijom prema mladima KS 2024 – 2028, u čijoj su izradi i prezentaciji učestvovale studentice i studenti UNSA, predviđeno finansiranje rada i jačanje struktura studentskih organizacija.

Nećemo odustati od borbe za naša prava.

I dok svi u posljednje vrijeme pozdravljaju pristup i rad Studentskog parlamenta kao vrlo aktivne i kooperativne studentske organizacije, resorno ministarstvo svojim potezima pokazuje da nije zainteresovano za jačanje kapaciteta i unapređenje rada Studentskog parlamenta, a kroz finansijsku podršku od koje ipak zavisi mnogo toga.

I poslije svega, naša ruka ostaje ispružena za sve ono od čega će koristi imati studentice i studenti, budućnost države Bosne i Hercegovine, a koji slijed nemogućnosti ostvarivanja svojih prava sada već masovno odlaze.

Moj komentar kao prorektora na UNSA bi bio:
Poražavajuće je da vlada redovno finansira kojekakva udruženja sa sumnjivom svrhom postojanja, dok krovno studentsko tijelo stavljaju po strani jer se kolege trude ostati nezavisni i raditi isključivo u interesu studenata. Univerzitet će kao i uvijek nastaviti pružati podršku, ali i osnivač treba da iskaže inicijativu prema studentima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija