Sud BiH: Nećemo se s Fadilom Novalićem medijski prepisivati

Fadil Novalić, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora ovih dana oglašava se u medijima i po društvenim mrežama uz tvrdnju da je presuđen na osnovu zakona koji više nije na snazi.

Novalić tvrdi da mu je presuđeno “po nevažećem Zakonu o upravi FBiH (Službene novine FBiH 28/97,26/02)”, što je objavio i na svom Facebook profilu.

Objavio je Novalić i faksimil dijela iz Službenih novina FBiH iz 2005. godine u kojima je objavljeno da taj Zakon o upravi FBiH prestaje vrijediti.

Naveo je “dokaz da mu je proces montiran”

Šta kažu u Sudu BiH o Novalićevim tvrdnjama

Uvidom u prvostepenu presudu, Zakon o upravi FBiH (Službene novine FBiH 28/97,26/02) se uopšte ne spominje u Novalićevom slučaju, a navodi se kod Fahrudina Solaka i Jelke Miličević.

Da bismo razjasnili ovu situaciju pitali smo Sud BiH zbog čega se u prvostepenoj presudi Suda BiH u predmetu “Fadil Novalić i drugi” kao jedan od relevantnih propisa za predmet navodi i Zakon o upravi FBiH koji je prestao važiti 2005. godine, kao i da li se citirani dijelovi tog zakona u presudi uopšte odnose na osuđenog Novalića, jer to iz presude nije vidljivo.

Iako je svima poznato da se Novalić teretio shodno odredbama Krivičnog zakona BiH i krivičnog zakona FBiH, ipak smo pitali Sud BiH da li je Novaliću, shodno odredbama tog, nevažećeg Zakona o upravi FBiH nešto stavljeno na teret ili je doprinijelo presudi u odnosu na njega?

Iz Suda BiH su na ova pitanja za Raport odgovorili:

“U vezi Vašeg upita ukazujemo da isti zalazi u meritorna pitanja o kojima su prvostepeni sud, kao i vijeće Apelacionog odjeljenja, dali razloge u svojim odlukama, koje su objavljene na web stranici Suda.

Osuđeni imaju mogućnost daljnjeg preispitivanja predmetnih odluka u potencijalnom postupku pred Ustavnim sudom, te će ovaj Sud, ako u tom postupku bude pozvan od strane Ustavnog suda na davanje određenih odgovora, iste i obrazložiti.

Međutim, u ovom momentu, nije na Sudu da se medijski prepisuje u vezi pravosnažne presude, donesene u zakonitom postupku, od nadležnog suda“, naveli su iz Suda BiH.

S obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi, advokate koje smo kontaktirali s namjerom da nam protumače kako se nevažeći zakon mogao naći u presudi, kazali su nam da ne bi komentirali pravosnažnu presudu.

Ipak, u nezvaničnom tumačenju, pojasnili su da ukoliko je u ovom slučaju eventualno i došlo do propusta da je to više proceduralni problem i da se ne odnosi na suštinu predmeta, pogotovo jer se u presudi spominje i Zakon o organizaciji organa uprave u FBiH u kojem su precizirana pitanja koja je tretirao i nevažeći Zakon o upravi FBiH, pa je moguće da su zbog toga navedena oba zakona.

No, kakvi god bili razlozi zbog kojih je Zakon o upravi FBiH koji je nevažeći navođen u prvostepenoj presudi, evidentno je da je to Novalić iskoristio da prikaže proces protiv njega montiranim.

Naravno, kompletan sadržaj presuda Suda BiH protiv njega nije objavio. Ali, presude su dostupne na stranici Suda BiH i svi građani ih mogu pročitati kako bi im ovaj proces i predmet bili apsolutni jasni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79