Sud BiH više nema para za advokate po službenoj dužnosti: Problem financiranja pravosuđa u sjeni političkih povlastica

Sud BiH više nema para za advokate po službenoj dužnosti: Problem financiranja pravosuđa u sjeni političkih povlastica


U zemlji gdje su delegati u parlamentima, domovima naroda i raznim nivoima vlasti redovni primatelji plata, paušala i povišica, Sud Bosne i Hercegovine više nema sredstava za isplatu naknada advokatima po službenoj dužnosti.

Dopisom od 30. maja ove godine, Advokatske komore RS-a i FBiH obaviještene su o ovom problemu, što je još jedan dokaz marginalizacije advokature u Bosni i Hercegovini.

“Advokati u Republici Srpskoj i Federaciji BiH su svjedoci činjenice da advokatura u Bosni i Hercegovini sve više biva potisnuta na margine društva, iako pravosudni sistem Bosne i Hercegovine ne može da funkcioniše bez te djelatnosti”, izjavili su iz advokatskih komora.

Dok se pravosudni sistem suočava s financijskim problemima, naši političari i delegati u parlamentima bez problema uživaju u svojim povlasticama. Redovne plate, paušali, povisice – sve to bez kašnjenja i bez smanjenja, dok advokati, ključni za funkcioniranje pravosuđa, ostaju bez naknada za svoj rad. Ignorantski stav nadležnih institucija prema ovom problemu samo doprinosi jačanju nepovjerenja građana u pravosudni sistem, koji već dugo vremena pati od tromosti i neefikasnosti.

“Od obećanja da će se zahtjevi advokatskih komora uvažiti u razumnom roku došli smo u situaciju da nakon gotovo godinu dana od početka tih pregovora, sada nema sredstava za isplatu naknada braniocima po službenim dužnostima pred Sudom Bosne i Hercegovine u predmetima ratnih zločina. Ignorantski stav nadležnih instituacija prema nastalom problemu samo doprinosi jačanju nepovjerenja građana Bosne i Hercegovine u pravosudni sistem zbog njegove tromosti, a poraznom se ocjenjuje i činjenica da se i u drugim krivičnim postupcima pred nadležnim sudovima kasni sa isplatama naknada braniocima”, saopćeno je.

Advokatske komore su najavile mogućnost preduzimanja radikalnijih mjera, uključujući obustavu rada u segmentu odbrana po službenoj dužnosti. Ovo bi moglo dodatno ugroziti pravosudni sistem, ali možda je to jedini način da se skrene pažnja na ozbiljnost problema.

“Advokatima u Republici Srpskoj su odavno oduzeta mnoga ovlašćenja, posebno iz segmenta nadležnosti sastavljanja pravnih poslova o prometu nepokretnosti. Zbog nastale situacije, obje advokatske komore će u narednom periodu razmotriti načine preduzimanja radikalnijih mjera, iu tom smislu svakako mjeru obustave rada u segmentu odbrana po službenim dužnostima.”

U međuvremenu, političari će i dalje primati svoje povlastice, neometano uživajući u stabilnim primanjima, dok advokati i dalje čekaju na isplatu svojih naknada. Ova situacija jasno pokazuje gdje su prioriteti naše zemlje – politička elita uživa, dok pravosudni sistem ostaje u sjeni i bez adekvatne podrške



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija