Sud u BiH kaznio svjedoke sa 50.000 KM jer nisu htjeli otključati telefone

Sud u BiH kaznio svjedoke sa 50.000 KM jer nisu htjeli otključati telefone


Sud u Banjoj Luci kaznio je M. I. i D. I., dvoje svjedoka u predmetu Elektroprenos BiH, sa po 50.000 KM jer su odbili dati pristupne šifre za otključavanje njihovih mobilnih telefona koji su im privremeno oduzeti u istrazi.

Na taj način su pokušali onemogućiti pribavljanje važnih dokaza u istrazi protiv osumnjičenog D. N. koju vodi Posebno odjeljenje Tužilaštva RS-a zbog krivičnog djela pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom trgovina utjecajem.

Istraga se, kako saznajemo, odnosi na plaćanje radnih mjesta u Elektroprenosu BiH, za šta su ranije osuđene tri osobe.

Iz Tužilaštva RS-a je saopćeno da je vijeće Okružnog suda u Banjoj Lci odbilo kao neosnovane žalbe svjedoka M. I. i D. I. izjavljene protiv prvostepenog rješenja kojim su im, na prijedlog tužilaštva, izrečene novčane kazne po 50.000 KM.

– Kazne su izrečene zbog odbijanja svjedoka da pruže potrebna obavještenja – pristupne šifre za otključavanje mobilnih telefona koji su privremeno oduzeti od njih, a sve u cilju onemogućavanja pribavljanja važnih dokaza u istrazi protiv osumnjičenog D. N. – precizirano je.

Zakonom o krivičnom postupku RS-a propisano je da pretresanje pokretnih stvari obuhvata, između ostalog, i pretresanje mobilnih telefona i da su osobe koje koriste te uređaje dužni da omoguće pristup, predaju medij na kome su pohranjeni podaci, te pruže potrebna obavještenja za upotrebu tih uređaja.

Okružni sud u Banjoj Luci je, u martu ove godine, trojicu optuženih za krivično djelo trgovina utjecajem u predmetu Elektroprenos BiH osudio na ukupno pet godina zatvora.

Bivši izvršni direktor za kadrovske poslove i član Uprave Elektroprenosa BiH Vinko Đuragić (67), zaposlenik Gradske uprave Banja Luka Želimir Rokvić (51) i nekadašnji elektromonter u Elektroprenosu Dalibor Simić (42) osuđeni su na jednake kazne od po godinu dana i osam mjeseci zatvora.

Proglašeni su krivima što su od Saše R. iz Doboja zahtijevali 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli kao monter u Elektroprenosu BiH.

Izricanje presude uslijedilo je nakon što su sva trojica priznali krivicu i tako se odrekli prava na suđenje.

Prethodno su dva puta sklapali sporazum sa tužilaštvom koje je sudija Blagoje Dragosavljević oba puta odbacio zbog malih kazni koje je moguće zamijeniti za novčane.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija