Sudija Perić je jučer u sudnici napravio težak eksces

Sudija Perić je jučer u sudnici napravio težak eksces


Presuda je jedinstvena i stav je Suda BiH i kao takva se čita. Pojedinačno mišljenje u tom trenutku faktički ne postoji

Premijer FBiH Fadil Novalić, direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić proglašeni su krivim za zloupotrebu položaja pri nabavci 100 kineskih respiratora ACM 812 A, plaćenih sa budžetskih 10,5 miliona KM i osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora.

Pojedinačno, Novalić je osuđen na četiri, Solak na šest i Hodžić na pet godina zatvora. Federalna ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi.

Fikret Hodžić mora vratiti i oko 700 hiljada maraka stečene imovinske koristi.
Pročitao izdvojeno mišljenje

Presuda je donesena većinom glasova uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg Vijeća sudije Branka Perića.

Perić je kazao da je svjestan da to nije praksa, ali će ipak pročitati svoje izdvojeno mišljenje čija je suština da svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo.

U izdvojenom mišljenju on smatra da tužioci nisu uspjeli dokazati da su se osuđeni udružili da bi na kriminalan način nabavili respiratore.

Perić je dodao da su tužioci kao dokaze iznijeli poruke iz Viber grupe iz kojih mnogo toga nije jasno. Kazao je i to da poruka “Poslao me Asim” ne može biti gledana na način na koji je to urađeno, jer, kako kaže, on može znati ko je Asim, ali nije precizirano i definisano na koga se misli.
Da li je prekršio zakon?

Međutim, da li je ovim postupkom sudija Perić prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH.

Naime, prema tom Zakonu glasanje sudija u sudskom vijeću je tajna i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita.

Presuda je jedinstvena i stav je Suda BiH i kao takva se čita. Pojedinačno mišljenje u tom trenutku faktički ne postoji.

– Zakon o krivičnom postupku kaže da se sudije moraju pridržavaju tog zakona. Ne postoji izdvojeno mišljenje u redovnom sudovanju koje se može i smije objaviti. Naime, jedan dio ZKP-a, vrlo precizno određuje profesionalnu tajnu. Ona glasi ovako: O tome će sudije glasati, napravit će se zapisnik. Ukoliko izdvojeno mišljenje nije ušlo u taj zapisnik ono će se sačiniti pismeno, priložiti tom zapisniku i ta cjelina predstavlja zapisnik o vijećanju i glasanju. Taj papir ili papiri se zatvaraju u koverat i pečate. Niko nema pravo otvoriti taj koverat i objavljivati sadržani tog koverta pa čak ni drugostepeno vijeće koje je jedino ovlašteno otvoriti taj koverat u momentu kada odlučuje, ne da vidi kako je ko glasao, nego da vidi obrazloženje koje opredjeljuje stav suda. Poslije toga se to opet zatvara, naveo je advokat Vlado Admović u emisiji Kontekst na Al Jazeere Balkans.

On je istakao da niko, pa ni javnost, ne može saznati kako je ko glasao unutar Sudskog vijeća.

– Dakle, svrha toga je da se dopusti apsolutna sloboda sudijama da se iznose mišljenje prilikom vijećanja i glasanja. Jer sudije mogu slobodno iznositi svoja mišljenja i da im niko ništa ne može zamjeriti. Bit je u tome da se donose odluka većinom ili jednoglasno i onda su sve sudije obavezne poštovati tu odluku tako da je predsjednik vijeća obrazlaže kao stav suda, jer nema više individualnih stavova – objasnio je Adamović.
Težak eskces

On je podcrtao da je ono što je Perić jučer uradio nije odstupanje.

– To nije tačno. To je nešto što je učinjeno suprotno zakonu. Sudije nemaju pravo na to. Izdvojeno mišljenje se ne može obrazlagati, kod nas to mogu Ustavni sudovi – rekao je Adamović.

On kaže da ne treba diskutirati da li bi to bilo dobro ili ne, da sudije čitaju svoje mišljenja, nego da se treba držati zakona.

– To je protuzakonito. Čudim se što je to Perić uradio. To je ozbiljno djelo. To je težak eksces koji ne bi smio ući u praksu. Šteta je napravljena, zaključio je Adamović.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija