Foto: Radiosarajevo
Suđenje u predmetu “Dobrovoljačka” počinje 21. septembra

Suđenje u predmetu “Dobrovoljačka” počinje 21. septembra


U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održana statusna konferencija predmetu “Dobrovoljačka”. Početak suđenja zakazan je za 21. septembar kada će tužilac pročitati optužnici iznijeti u od u riječ.

Planirano je i da odbrane trojice prvo optuženi iznesu uvodne riječi.

Govorilo se o ekonomičnosti postupka za koji je već utvrđeno da će trajati više godina. Branioci su utvrdili da je najmanje 10 svjedoka u međuvremenu preminulo, a tužilac je najavio da će reducirati spisak svjedoka između ostalog i u zbog ove činjenice.

U ovom predmetu optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Bakir Alispahić Enes Bezdrob, Ismet Dahić, Jusuf Pušina i Mahir Žiško.

– Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina – saopćili su tada iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su ranije negirali krivicu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija