Suđenje za ratne zločine u BiH prekinuto: Advokati se nakon Inzkove odluke ne žele inkriminirati

Suđenje u predmetu “Mane Đurić i ostali”, koji se terete za ratne zločine u Vlasenici, nije danas održano zbog tvrdnje branilaca da ne znaju granicu do koje smiju ići u odbrani za ratne zločine, nakon stupanja na snagu zakona o zabrani negiranja genocida.

Miloš Perić, branilac prvooptuženog Maneta Đurića, rekao je da je iz medija saznao o stupanju na snagu dopuna Krivičnog zakona i da smatra da mu je zakonom onemogućeno da trenutno zastupa branjenika, prenosi BIRN.

Njegovom stavu se pridružio i Veljko Ćivša, branilac Radenka Stanića, koji je dodao da je iz medija shvatio kako glasi odredba zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ostalih zločina.

“Sad ja postavljam pitanje, dokle mogu ići, a da ne dođem do samoinkriminacije”, rekao je on.

Ćivša je dodao da je cijela zemlja podijeljena oko ovog zakona i da ga moraju dobro proučiti, kako bi odredili kako da zastupaju optužene.

On je rekao da dok ne dobiju garanciju šta smiju da rade u postupku, ne mogu ni braniti optužene.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Miroslava Kraljevića, rekao je da će Advokatska komora Republike Srpske izaći sa jedinstvenim stavom o postupanju branilaca u predmetima koji se odnose na odredbe koje su dopunjene u Krivičnom zakonu.

“Nastupamo vrlo oprezno dok Advokatska komora ne zauzme jasan stav”, dodao je Gotovac.

Advokat Nenad Grubeša u sudnici je rekao da Službeni glasnik Republike Srpske nije i neće objaviti izmjene Zakona i da advokati nisu upoznati o njegovom sadržaju i odredbama.

Sudsko vijeće je u ovom predmetu odgodilo suđenje, te vratilo dva svjedoka koja su danas pristupila.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Dalida Burzić rekla je da se suđenje neće održati s obzirom na navode sve četiri odbrane i činjenicu da nisu upoznati o sadržaju Zakona koji je danas objavljen u Službenom glasniku BiH.

Suđenje će biti nastavljeno nakon godišnjih odmora, 8. septembra.

Podsjećamo, za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koji su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva – ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Također, važno je napomenuti da je u Službenom glasniku BiH jučer objavljena dopuna Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79