Sudski trijumf za prava radnika: Nešković dužan isplatiti 5.000 KM radniku zbog uznemiravanja na radu

Okružni sud u Bijeljini potvrdio je prvostepenu presudu protiv Dragana Neškovića, vlasnika kompanije “Nešković”, kojom se utvrđuje da je on uznemiravao svog radnika, Nebojšu Čvrgića. Sud je odbio žalbu Neškovića i potvrdio presudu Osnovnog suda, kojom je zaključeno da je radnik pretrpio uznemiravanje na radnom mjestu.

Prema informacijama koje su u posjedu “Nezavisnih novina,” presudom je utvrđeno da je Nešković 13. avgusta 2022. godine fizički napao Čvrgića u prostorijama benzinske pumpe “Nešković” u Bijeljini, uz verbalne napade, vrijeđanja i upućivanje vulgarnih komentara.

Sud je odredio da Nešković mora isplatiti Čvrgiću nematerijalnu štetu od 5.000 KM s zakonskom zateznom kamatom.

Advokat Vladimir Dragičević, koji zastupa Čvrgića, izrazio je zadovoljstvo pravosnažnim završetkom parnice. On naglašava da je ova presuda korak u pravom smjeru, posebno jer se spor vodio prema Zakonu o zaštiti od uznemiravanja na radu, koji je na snazi posljednje dvije godine.

Osim građanske parnice, Neškoviću se još uvijek sudi po Krivičnom zakoniku Republike Srpske, optužen za zlostavljanje radnika na radnom mjestu.

Uz to, Osnovni sud u Bijeljini je ranije donio presudu kojom je utvrđen radni odnos na neodređeno vrijeme između Čvrgića i kompanije “Nešković”. Sud je naložio Neškoviću da vrati Čvrgića na posao i isplati mu sve iznose koje je radnik zaradio do tog trenutka, uz dodatne obaveze plaćanja doprinosa.

Očekuje se da će ova presuda imati značajan uticaj na sudske postupke koji se odnose na zaštitu radnika od uznemiravanja na radu u budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79