Suljagić: Vučić i Dodik prijete iz straha, za razliku od Miloševića koji je prijetio iz sile

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, izjavio je na društvenoj mreži X da su prijetnje koje upućuju srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik, motivisane strahom, za razliku od prijetnji koje je u prošlosti upućivao Slobodan Milošević iz pozicije sile.

Ove izjave dolaze u trenutku kada su stavovi predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini sve više polarizirani oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja bi trebala biti razmatrana na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ova rezolucija, koja bi trebala biti usvojena nakon 7. maja, ima za cilj da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid nad Bošnjacima u julu 1995. godine. Predsjednik RS-a, Milorad Dodik, opisao je ovaj prijedlog rezolucije kao “podmukao potez političkih predstavnika Bošnjaka” i izrazio je stav da RS želi živjeti slobodno, odbacujući etikete genocidnosti koje se, po njegovom mišljenju, pokušavaju nametnuti ovom entitetu.

Dodik je također istakao da je genocid bio počinjen nad Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu, što, prema njemu, nije dovoljno priznato.

Suljagićev komentar na društvenim mrežama naglašava kako se trenutna retorika političkih lidera u Srbiji i RS razlikuje od one iz vremena Miloševića, naglašavajući da su sadašnje prijetnje više rezultat straha nego stvarne sile.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79