Šumski požar uočen pored autoputa A1 kod Kaknja

Općina Kakanj danas je potvrdila da se na lokalitetu Tičići kod Kaknja pored autoputa A1 Zenica – Sarajevo aktivan manji šumski požar.

Požar se aktivirao tokom dana i do večeras se proširio, ali nije velikih razmjera. Iz Općine Kakanj saopćili su da su vatrogasci na terenu.

Kako je saopšteno iz Općine Kakanj, zbog učestalih slučajeva piromanske obijesti spaljivanja suhe trave i niskog rastinja na području Kaknja, počele su intenzivne kontrole na terenu i prikupljanje informacija o počiniocima.

“Na području Kaknja zabranjeno je spaljivanje bilo čega na otvorenom prostoru sa ciljem da se spriječi pojava šumskih požara, štete na parcelama, štetan utjecaj na životinjski svijet, dodatno opterećenje na kvalitet zraka”, saopšteno je iz Općine.

Pored toga, podsjetili su građane šta uraditi u slučaju da primijete spaljivanje na otvorenom prostoru.

“U takvim situacijama potrebno je pozvati 122”, kazali su.

Uz to, dodali su da je obaveza policije izaći na teren po dojavi građana, sačiniti službenu zabilješku i situ proslijediti općinskoj inspekciji koja će izdati prekršajni nalog.

“Posjetimo, na području Kaknja zabranjeno je spaljivanje bilo čega na otvorenom prostoru”, zaključili su iz Općine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79