Supstance stigle: U Srbiji će se proizvodi Sinofarm vakcina

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine “sinofarm” stigla je u Beograd, a do oktobra će “Hemofarm” proizvoditi vakcinu za proces testiranja.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je naglasio da će se u Srbiji proizvoditi ista vakcina kao u Kini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjem Arapskim Emiratima, te dodao da su eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja stigli u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.

“Odmah nakon testiranja počinje i punjenje vakcine što će biti u oktobru. Plan je da se napuni oko šest miliona doza do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude višak i za izvoz u region”, rekao je Lončar.

On je najavio da će u četvrtak, 9. septembra, biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju tih vakcina u Srbiji.

Ambasador Kine u Srbiji Čen Bo poručila je da je srećna što je saradnja dvije zemlje dostigla novi nivo time što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi kinesku vakcinu, te podsjetila da je Srbija, takođe prva u Evropi počela i sa primjenom te vakcine.

“Kina je jedna od najuspešnijih zemalja u suzbijanju virusa, a vakcina je najvažnije oružje u toj borbi. U Kini je do sada dato više od dve milijarde doza vakcina, istovremeno je Kina ponudila za izvoz više 800 miliona doza za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija”, poručila je Čen.

Ona je izrazila nadu da će kineska vakcina i dalje pomagati u suzbijanju virusa korona u Srbiji.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79