Surogat majčinstvo u BiH kažnjivo zatvorskom kaznom: Parovi traže pomoć van granica

Surogat majčinstvo u BiH kažnjivo zatvorskom kaznom: Parovi traže pomoć van granica


Dok u Bosni i Hercegovini zakon zabranjuje surogatstvo, građani koji žele roditeljstvo na ovaj način suočavaju se s izazovima. Surogat majke iz BiH nude svoje usluge na međunarodnim platformama, a parovi koji se odluče za ovu opciju moraju putovati u druge zemlje, poput Ukrajine, Gruzije, Kirgizstana, Kipra, Meksika, Kolumbije i SAD, gdje je surogatstvo zakonski regulisano.

Proces od započinjanja i pravne dokumentacije do vantelesne oplodnje, vođenja trudnoće i porođaja surogat majke može trajati od 18 do 24 mjeseca, a cijena varira od 64 hiljade do 140 hiljada KM. Zakonom u FBiH surogatstvo je zabranjeno, smatra se krivičnim djelom, te su predviđene zatvorske kazne od 3 do 10 godina. Uprkos zabranama, surogat majke iz BiH nude svoje usluge na međunarodnim internet stranicama.

Istovremeno, LGBTIQ parovi koji su još uvijek uskraćeni za priznavanje istospolnih brakova nalaze rješenje u ovim procedurama.

Stanovnici BiH koji se odluče na surogatstvo moraju putovati u zemlje gdje je to legalno izvesti, a proces postavljanja potrebnih dokumenata uključuje i traženje privremenog pasoša u ambasadi zemlje gdje se dijete rodilo.

Iako ovaj način dobivanja djece ima svoje pristalice, ističući pritom etičke i moralne dileme, još uvijek nema zajedničkog stava struke o zakonskim izmjenama u vezi s surogatstvom u Bosni i Hercegovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija