Sutra nova runda pregovora: O sjedištu Suda na dnevnom redu Vijeća ministara

Sutrašnji sastanak Vijeća ministara BiH ponovo će se fokusirati na zakon o sudu BiH, koji predsjedavajuća Borjana Krišto uporno “gura” na dnevni red.

Predsjedavajuća Vijeća ministara, Borjana Krišto, zakazala je novu sjednicu ovog državnog tijela za sutra. Ponovo će se raspravljati o prijedlogu zakona o sudu BiH.

Ovaj zakon predviđa uspostavu zasebnog apelacionog odjeljenja Suda BiH, odvojenog od prvostepenih predmeta, što bi osiguralo veću neovisnost sudske vlasti.

Sporovi su se posebno usredotočili na pitanje sjedišta tog odjeljenja. Bošnjačke stranke zagovaraju Istočno Sarajevo, ističući logističke prednosti, dok SNSD inzistira na Banjoj Luci, navodeći geopolitičke razloge.

Posljednje špekulacije spominju Sokolac kao moguće rješenje, no zvaničnici SNSD-a još nisu potvrdili tu opciju.

Ovaj zakon, osim što adresira unutarnje pravosudne reforme, igra ključnu ulogu kao preduslov za napredak BiH prema evropskim integracijama, stavljen kao jedan od kriterija za otvaranje predpristupnih pregovora s EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79