Sutra se sastaju trojka, HDZ i SNSD: Kakav se scenario sprema?

Sutra se sastaju trojka, HDZ i SNSD: Kakav se scenario sprema?


Naredne sedmice, u srijedu 1. novembra, u BiH dolazi predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Naredni sastanak čelnika vladajuće koalicije na državnom nivou, kojeg čine stranke trojke, te HDZBiH i SNSD, biće održan sutra u Sarajevu, potvrdio je za Oslobođenje generalni sekretar SDP-a Elvir Karajbić.

Sastanak će biti održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, a trebao bi početi u 14 sati.

Očekuje se da će sastanku prisustvovati čelnici svih stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Dragan Čović i Milorad Dodik. Domaćin će biti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Na stolu bi se trebalo naći nekoliko otvorenih pitanja, ali se, prije svega, očekuje da bude postignut dogovor o zakonu o sudovima. Prema onome što je do sada poznato u vezi sa ovim zakonom, najveća novina je osnivanje apelacionog suda BiH, koji bi sudio u drugostepenim postupcima, na presude koje donese Sud BiH. Najveći problem, prema dosadašnjim izjavama čelnika stranaka, je buduće sjedište ovog suda. Stranke iz FBiH predlažu da to bude istočno Sarajevo, kako zbog blizine Suda BiH, tako i zbog činjenice da se u Istočnom Sarajevu nalazi državni sud, što bi olakšalo transport zatvorenika i pritvorenika na suđenje. Međutim, SNSD insistira da sjedište ovog suda bude u Banjoj Luci.

Ipak, za očekivati je da sutra bude postignut dogovor, a sve u okviru priprema za predstojeći dolazak predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja će posjetiti BiH u srijedu 1. novembra. Zamišljeni scenario je da se sutra postigne dogovor o zakonu o sudovima, koji bi mogao biti usvojen na narednoj sjednici Zastupničkog doma BiH, koja je zakazana za utorak, 31. oktobar. To bi se predstavilo kao značajan uspjeh, što bi mogglo ubrzati donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU.

Da li će ovakav scenario biti i realizovan znaće se već sutra nakon sastanka čelnika vladajućih stranaka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija