Svađa članova SDA oko proglašenja olimpijskih borilišta nacionalnim spomenikom

Načelnici općina Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Hadžići i Trnovo, povodom najave Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o pokretanju postupka za donošenje konačne odluke o proglašenju olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom BiH, angažovali su advokatski tim i najavljuju borbu protiv, kako tvrde, neustavnih odluka Komisije koje parališu nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Načelnici iz KS: Protiv proglašenja olimpijskih borilišta nacionalnim spomenikom

Načelnici smatraju da ne postoji nikakvo obrazloženje da se olimpijska borilišta na Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću, a to su staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob-staza na Trebeviću proglase nacionalnim spomenikom.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo smatra apsurdnim ovakav postupak, te je najavio da će učiniti sve da do toga ne dođe.

– Faruk Kapidžić se poziva na peticiju, a mi ne znamo uopće ko je dostavio tu peticiju, nikada nam to nije dostavljeno. Kapidžiću nije dosta to što je pola Sarajeva proglasio nacionalnim spomenikom, pa sada hoće i ovo. Ako uspije i Jahorinu uključiti u ovo, mi ćemo biti saglasni, a ovako ćemo se pobuniti. Ovo je apsurd, u svijetu nigdje ne možemo vidjeti da je skijalište proglašeno kao nacionalni spomenik. Angažovali smo advokatski tim, tako da ćemo se boriti protiv ovoga – kazao je Berilo za Faktor.

Komentar smo zatražili i od Faruka Kapidžića, predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koji pokretanje ovakvog postupka pravda historijskim činjenicama i dešavanjima u Sarajevu.

– Mi nismo još odredili koji je to prostor, Komisija tek treba da donese odluku o granicama tog prostora. Ovo je specifična sredina sa specifičnom historijom. Nigdje se olimpijada nije desila pod okolnostima kao što je bila u Jugoslaviji. Ta olimpijada je bila historijska prekretnica za razvoj našeg grada. To su stvari o kojima treba da pričaju stručni ljudi i historičari, a ne Ibro Berilo, on nije adresa da priča o tome – smatra Kapidžić, te dodaje da je protivljenje načelnika ove četiri općine isključivo stvar profita.

  Novalić: Da smo htjeli glumiti državu mi bismo vakcine nabavili u decembru

– Ovdje će se složiti načelnici različitih političkih opcija da opstruiraju ovakve stvari iz razloga što njih interesuje profit na račun šuma, planina, prostora i parkova, a naša institucija će to da brani – zaključuje Kapidžić.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79