Svaki put kada silazim u jamu, halalim se sa životom i porodicom

Rudari u Zenici obustavili su proizvodnju u svim pogonima, odnosno, kako su pojasnili, izrazili su radnički neposluh, a sve zbog blokiranog računa rudnika.

Neisplaćene plaće i topli obrok zasigurno su još više otežali živote zeničkim rudarima, koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem, zarađujući hljeb sa sedam kora.

Među njima je i Bahrudin Dizdarević iz pogona Stranjani, koji silazeći u jamu, s glavom u torbi, prehranjuje porodicu.

– Situacija je preloša. Ionako radimo za minimalne plaće, ja kao radnik na signalu primam svega 800 maraka. Došlo mi je da, nakon 12 godina, sve napustim i idem raditi kod privatnika – govori Dizdarević.

Kaže da je poražavajuća situacija da mnogi rudari žive samo od toplog obroka, budući da im plaću uzimaju banke zbog kredita, jer jedino tako mogu preživjeti.

Uprkos činjenici da rade za crkavicu, nalaze se u situaciji da ne mogu dobiti ono što su pošteno, sa svojih deset prstiju, zaradili.

– Vjerujte, svaki put kada silazim u jamu, halalim se sa životom. Nije nimalo prijatan osjećaj iz dana u dan silaziti u jamu, ostaviti ženu i djecu, ostaviti sve iza sebe, a ne znate hoćete li izaći na površinu – govori on.

Na kraju ističe da ne zna kakav će biti ishod sastanka najavljenog za ponedjeljak u Vladi Federacije BiH, međutim, podvukao je da su rudari odlučni da istraju u svojim zahtjevima.

– Zapeli smo i nećemo posustati – zaključio je on.

Podsjetimo, zbog blokade računa zenički rudari obustavili su proizvodnju u svim pogonima, koja će trajati sve dok se ne odblokira račun i ne budu isplaćene plaće i topli obroci, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments