Svakoga dana 85 saobraćajnih nezgoda u BiH

FOTO: INFOPLUS

Broj nezgoda na drumovima u BiH u prošloj godini veći za više od 1.000 nego 2021. godine

U 2022. godini u Bosni i Hercegovini zabilježena je ukupno 31.321 saobraćajna nezgoda, što praktično znači da se svakoga dana tokom prošle godine na putevima dogodilo više od 85 saobraćajki.

Zabrinjavajući podaci dodatno dobijaju na težini ako se zna da je skoro četvrtina tih nezgoda imala za posljedicu povrede ili smrt učesnika u saobraćaju piše Una

Iz Sektora za informisanje i dokumentaciju Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (SID BIHAMK) saopštili su da je broj nezgoda na drumovima u BiH u prošloj godini veći za više od 1.000 nego 2021. godine.

“U skladu sa prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija (FUP, kantonalna MUP, MUP RS i MUP Brčko distrikta), na bosanskohercegovačkim putevima u 2022. godini dogodila se 31.321 saobraćajna nezgoda, od čega je 21.209 saobraćajnih nezgoda zabilježena u FBiH, dok je u Republici Srpskoj 9.894”, naveli su iz BIHAMK-a.

“Tokom protekle godine registrovane su 1.083 nezgode više u odnosu na 2021. godinu, što je povećanje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 3,45 odsto. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim licima je povećan za 299, a kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, u protekloj godini registrovane su 784 nezgode više u odnosu na 2021. godinu”, kažu iz BIHAMK-a, dodajući da je potpuno jasno da je prekinut trend smanjenja saobraćajnih nezgoda u BiH koji je započeo 2017. godine.

Pojašnjavaju uzroke i posljedice ovakvo loše situacije na terenu, iz BIHAMK-a kažu da je veliki broj saobraćajnih nezgoda na putevima u BiH rezultat nepoštovanja saobraćajnih pravila i propisa, niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

“Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzroka izazivanja saobraćajnih nezgoda. Nakon toga, slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat nedozvoljenih radnji vozilom u saobraćaju te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije”, ističu iz BIHAMK-a,

U razloge se, iako u manjem procentu, ubrajaju i tehnička neispravnost vozila, oštećenje puta, nepropisno skretanje…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79