Sve manje građana plaća RTV taksu: Na BHRT se zapošljavaju kadrovi SNSD-a i HDZ-a kako bi njihovi interesi bili vidljivi

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2022. kao ni programske planove za ovu godinu.

Kako se navodi u dokumentima BHRT-a, dugogodišnji trend pada broja pretplatnika i smanjenje naplaćene u odnosu na fakturiranu RTV taksu, problem nepoštovanja Zakona o JRTV sistemu te izostanak volje zakonodavne vlasti BiH da se pronađe adekvatan i kontinuiran način naplate RTV takse, dovodi do otežavajućih okolnosti za izradu finansijskog plana BHRT-a i neophodnost iskazivanje finansijskog gubitka u poslovanju.

BHRT je na dan 31. decembar 2022. ostvario negativan finansijski rezultat u iznosu od 10.916.802 KM.

Član Komisije za saobraćaj i komunikacije Jasmin Emrić izjavio je za Faktor kako je očekivano neusvajanje Izvještaja s obzirom na to da, kako je kazao, politike SNSD-a i HDZ-a ni ranije nisu podržavale menadžment BHRT-a.

“Zastupnici SNSD-a i HDZ-a se u diskusijama osvrću na uređivačku politiku pa čak i na konkretne priloge koji su emitirani. Fokusiranost vladajućih stranaka na državnom nivou je potpuno pogrešna jer se suštinski trebaju baviti osiguranjem finansijskih sredstava za rad i funkcioniranju javnog servisa.

Više od deset godina traži se efikasni model naplate RTV takse. Produžava se agonija finansiranja i ne vidim da se bilo šta radi kako bi se postigao kvalitetan model”, kazao je Emrić.

Osvrnuo se i na stranačka upošljavanja na BHRT-u, uprkos milionskim gubicima koje bilježi.

“To je ta licemjerna politika vladajućih stranaka koje uvijek kritizitraju BHRT jer se ne slažu sa uređivačkom politikom. Žele da dominiraju oni i njihove teme i u tom kontekstu dovede ljude koji će biti podobni vladajućoj strukturi da njihovi interesi budu vidljivi javnosti”, zaključio je Emrić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79