Sve manji interes za vakcinaciju građana u BiH

Sve manji interes za vakcinaciju građana u BiH


Za razliku od Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, u kojem se posljednjih vikenda organizuje vakcinacija građana protiv koronavirusa i u tržnim centrima, u ostalim kantonima takve mogućnosti izostaju.

Kantonalni zavodi za javno zdravstvo uglavnom vakcinaciju organizuju pri domovima zdravlja. Da li će možda ostala kantonalna ministarstva iskoristiti mogućnost da građane vakcinišu i u tržnim centrima, ostaje da se vidi, ali je činjenica da vlada sve manji interes građana za vakcinaciju. U sarajevskim tržnim centrima većinom su se vakcinisali mladi ljudi.

Ljekari zabrinuti

Dr. Alis Kozica, epidemiolog i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kaže za Oslobođenje da se vakcinacija odvija pri domovima zdravlja u kojima vakcinalni punktovi za sada zadovoljavaju potrebe.

Zbog smanjenog interesa građana, duže vrijeme se vakcinacija protiv koronavirusa odvija relativno smanjenim tempom, broj vakcinisanih se malo povećao, tako da, prema posljednjem izvještaju, 25,5 posto je potpuno vakcinisano, oko 29,3 posto građana prvom dozom, dok je trenutno 498 vakcinisano trećom dozom, dodaje dr. Kozica.

Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Muris Halkić potvrdio je zabrinjavajuće podatke o procesu vakcinacije u ovom dijelu naše zemlje.

Nažalost, u našem kantonu imamo zabrinjavajuće mali broj vakcinisanih građana. Taj broj je još ispod 15 posto od ukupnog broja stanovništva ako ne računamo one osobe koje su se vakcinisale u zemljama regije, jer za njih nemamo precizne podatke. Kada bismo pretpostavili da je broj takvih ljudi i do maksimalnih 10 posto, ponovo smo daleko od željenog ili potrebnog broja vakcinisanog stanovništva, riječi su ministra Halkića.

Izvještaji od jučer kažu da je u našoj zemlji od 3.684 testirana uzorka prijavljeno 668 novozaraženih, a preminule su 32 osobe

U najvećim gradovima Kantona Bihaću i Cazinu broj vakcinisanih građana je oko 12 posto, bez obzira na organizirane punktove za vakcinaciju i dovoljan broj vakcina proizvođača Pfizer, Moderna i Sinopharm.

U posljednje vrijeme maksimalni broj zainteresiranih građana na dnevnom nivou je između 20 i 30. Organizirali smo čak obilazak i vakcinaciju u područnim ambulantama, odnosno prigradskim naseljima i, nažalost, u kompletnom tom obilasku javilo nam se tek dvadesetak sugrađana, kazao je direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i JU Dom zdravlja KS-a, u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo, od ponedjeljka, 13. decembra, organiziraće vakcinaciju protiv Covid-19 za građane padinskih naselja ove lokalne zajednice.
Treća doza

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavio je ovih dana zdravstvenim ustanovama u Srpskoj 1.975 vakcina protiv virusa korona, od čega 822 doze za vakcinaciju prvom, 764 drugom, a 389 trećom dozom. Prema strukturi izdatih vakcina, isporučeno je 1.313 doza Pfizera, 523 Sinopharma, 109 Sputnjika V, 29 Moderne, te jedna doza AstraZenece, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. Najviše izdatih vakcina, 519, isporučeno je u Banju Luku, u Prijedor 172, Bijeljinu 150, Gradišku 117 i Modriču 100.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija