Sve spremno za početak ski-sezone: Na otvaranjima Zdravko Čolić, Lepa Brena, Halid Bešlić…

Sve spremno za početak ski-sezone: Na otvaranjima Zdravko Čolić, Lepa Brena, Halid Bešlić…


Na Bjelašnici i Jahorini već je pao prvi snijeg, što daje nadu da će zimska sezona početi na vrijeme, no dugoročne prognoze nam ne idu u prilog – Evo šta kaže poznati bh. meteorolog Nedim Sladić

Pripreme za ovogodišnju zimsku sezonu na bh. planinama privode se kraju. Na Jahorini i Bjelašnici već je zabilježen prvi snijeg, što je obradovalo kako organizatore tako i posjetioce, s obzirom na kasni početak prošle sezone. Dvije najatraktivnije lokacije u novu sezonu ulaze sa još boljom ponudom, odnosno većim i uređenijim stazama, bolje osvijetljenim, ali i osnježenim zbog novih topova za proizvodnju umjetnog snijega.

NAJVEĆI SNJEŠKO
Na Bjelašnici i Igmanu početak sezone planiran je za 15. decembar, ali ukoliko se desi da uslovi budu povoljni, otvorenje će se desiti i ranije.

”Ove godine smo dosta unaprijedili ponudu, što nam daje nadu da ćemo imati mnogo više skijaških dana nego ranije. Tačnije, instalirali smo 50 novih topova za proizvodnju umjetnog snijega, urađena je i dosta bolja priprema podloge, odnosno proširenje i zatravnjivanje staza. Određeni dio staza je dodatno osvijetljen, tako da će i noćno skijanje biti atraktivnije i sa većim kapacitetom”, kazali su nam iz KJP ZOI ‘84. Što se tiče cijena, došlo je do blagog povećanja, tačnije, dnevna karta koja je prošle godine koštala 42, sada košta 47 KM, a do kraja mjeseca je omogućena kupovina sezonskih karata po povoljnijim cijenama. Bjelašnicu i Igman je u prošloj sezoni posjetilo 97.380 skijaša.

S druge strane, na Jahorini je prošle godine zabilježen dolazak 315.000 turista. Zvanični početak sezone planiran je za 8. decembar, a na otvaranju će koncert održati Zdravko Čolić. Također, u toku sezone će veliki broj regionalnih muzičkih zvijezda imati nastup, što će, vjeruju u OC Jahorina, privući veliki broj gostiju.

”Na Jahorini već pada snijeg, što nas je veoma obradovalo, jer nam nagovještava uspješnu sezonu. Ono što je novo ove godine, jesu tri kilometra novih staza. Uskoro ćemo nadograđivati i noćnu rasvjetu koja će povezati stazu Prača sa stazom Đoković – Poljice, a u planu je i otvaranje ski-centra Igrište. Ove godine se obilježava 40 godina od Olimpijade i, u skladu s tim, planiramo napraviti najvećeg Snješka na svijetu, što će biti uvršteno u Guinnessovu knjigu rekorda”, kazala nam je Milena Čeremidžić, stručna saradnica za odnose s javnošću OC Jahorina. I na Jahorini je došlo do povećavanja cijena, što opravdavaju velikim ulaganjem i proširenjem ponude. U toku sezone će biti veliki broj promo ponuda, u okviru kojih će posjetioci moći kupiti karte po nižim cijenama.

Tradicionalnim Šankanjem, ski-sezona na Vlašiću počinje 15. decembra. Za razliku od Jahorine i Bjelašnice, cijene ulaznica za skijaše na Vlašiću nisu se mijenjale u odnosu na 2022. ”Na otvaranju će nam gostovati Halid Bešlić i Lepa Brena. Vjerujemo da će privući veliki broj gostiju, kako domaćih, tako i iz regiona. Nakon toga nam slijede novogodišnji praznici, kada također očekujemo veliki priliv gostiju, naročito onih iz dijaspore”, govori nam Muamer Hurić, direktor prodaje hotela Blanka i Pahuljica.

Jedna od posljedica globalnog zagrijavanja je osjetno skraćivanje ski-sezone širom Evrope, što je na nekim mjestima dovelo do trajnog zatvaranja skijališta. La Sambuy, grad u blizini Mont Blanca na francuskim Alpima, prošle godine demontirao je žičare, jer su zbog nedostatka snijega postale neisplative.

TOPLI PERIODI
”Na osnovu dostupnih prognoza za predstojeću zimu, jasno je da će i ova sezona imati određene zastoje kada je u pitanju skijaška sezona, odnosno da će biti trenutaka kada će manjkati snijega i leda. Neće to biti preveliko oskudijevanje, ali će se dešavati periodi natprosječno toplih dana. Klimatologija nam govori kako će u budućnosti biti sve manje snijega na evropskim planinama, a tu spada i naša zemlja. Zanimljivo je da su čak i studije pokazale da bi, recimo, eventualno organizovanje Olimpijskih igara u budućnosti na području naše zemlje bilo upitno upravo zbog nedostatka snijega. Sve je to posljedica porasta globalne temperature koja je sada 1,3 stepena veća nego u predindustrijsko doba”, kazao nam je Nedim Sladić, meteorolog.

 

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija