Sve veći broj učenika zaražen u TK, šta dalje?

Sve veći broj učenika zaražen u TK, šta dalje?


Brzo širenje koronavirusa i slab interes stanovništva Tuzlanskog kantona za vakcinaciju, uz nepoštivanje mjera, svakodnevno doprinose povećanom broju zaraženih, ali i umrlih od posljedica Covid-a 19. Ono što je zabrinjavajuće, ali ne i alarmantno je da je u proteklom periodu povećan broj zaraženih učenika u svim školama na ovom području.

Podaci o epidemiološkoj situaciji i broju zaraženih učenika i nastavnog osoblja u školama u Tuzlanskom kantonu prikupljaju se na sedmičnom nivou. Povećanje broja učenika kod kojih je potvrđen koronavirus u protekle dvije sedmice je primjetan. Trenutno su zaražena 244 učenika.

I 65 nastavnog osoblja i 15 vannastavnog osoblja. To je otprilike porast za oko dvadestak posto u odnosu na prošli tjedan, dakle primijetan je porast”, pojašnjava Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Iz Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona još jednom su uputili apel i roditeljima i menadžmentima škola da u narednom periodu obrate veću pažnju na pojavu simptoma oboljenja kod djece, da bi se širenje virusa smanjilo. Ukoliko bi se povećao broj djece sa koronavirusom u jednom razredu poduzimaju se sljedeće mjere:

” Čitav razred se stavlja u izolaciju, ako se potvrdi testiranjem da nisu zaraženi vraćaju seu nastavni proces, ako se potvrdi zaraza, svi se stavljaju u izolaciju, ali škola nastavlja normalno raditi”, kaže Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Prvom dozom na području TK vakcinisano je oko 28 % građana a drugom 25 % od ukupnog broja stanovništva. Najveći interes za vakcinaciju je u općini Doboj Istok.

” To je zaista nizak procenat koji ne jamči bilo kakvu vrstu kolektivnog imuniteta. Zbog toga moramo posezati za nepopularim mjerama ograničenja pojednih djelatnosti, aktivnosti, okupljanja stanovništva i reduciranju broja osoba koje mogu istovremeno boraviti”, rekao je dr. Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Nekorektno stavljanje vakcinisanih građana u nepovoljan položaj zbog nevakcinisanih, te odbijanje vakcinacije uticalo je i na pooštravanje mjera zbog kojih posljedice snose i vakcinisani građani. U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona virus je potvrđen kod još 217 uzoraka, 141 osoba je hospitalizirana, dok su dvije na mehaničkoj ventilaciji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija