Sve više bh. građana odlazi iz države. Zašto?

Sve više bh. građana odlazi iz države. Zašto?


Sve više bh. građana odlazi iz države. Ekonomski faktor nije jedini. Migracije radno sposobnog stanovništva uobičajne su i na međunarodnom tržištu. Međutim, politička nestabilnost odražava se sve segmente društva, zbog koje je osim otežanog integrisanja u EU i mnogima strpljenje na izmaku.

Otići u drugu državu izazov je za svakog pojedinca. Otići u nepoznato i napustiti siguran posao i povesti porodicu još je veći i hrabriji. Na to se odvažila dr. Azra Imširović. Napustila je poziciju direktora Doma zdravlja u Srebreniku i otišla u Sloveniju. Od tri poziva za posao – izabrala je Maribor. Ne iz ekonomskih razloga, piše Federalna.

“Trideset godina poslije rata mi se bavimo pitanjima koja su davno trebala da budu iza nas. Preselili smo se u Sloveniju, u preljepi grad Maribor, gdje sam kao ljekar dobila odlične uslove, a djeca su se vrlo brzo uklopila u slovenski obrazovni sistem”, priča nam Azra.

U Bosni i Hercegovini je sve više onih koji su otišli ili se spremaju otići. Ekonomski faktor jeste presudan, ali nije jedini. Troškovi života svakodnevno su sve veći, a potrošačka korpa lakša.

“Suočavamo se ovdje s jednom situacijom u kojoj se vlasti nisu odvažile da pokrenu određene reforme u smislu donošenja Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak, Zakona o minimalnoj plati i svaki dan odlaganja donošenja tih zakona imat ćemo za posljedicu sve veći odlazak radne snage. Uzimajući u vidu činjenicu da sindikalna potrošačka korpa iznosi 2.900 KM, da prosječna plata u Federaciji iznosi 1.300 KM, da najniža plata iznosi 619 KM, sasvim je jasno da radnici preživljavaju”, ističe Adis Kečo, šef Stručne službe Saveza samostalnih sindikata BiH.

“Imamo lošu i nekompetentnu vladu koja se bavi samo političkim pitanjima, ne i ekonomskim. Ljudi će se vraćati u onoj mjeri u kojoj unaprijedimo ambijent, u kojoj stabiliziramo političku situaciju i u kojoj ih budemo mogli primjereno platiti”, kaže Azizi Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Više je onih koji odlaze u vlastitom aranžmanu od drugih koji posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje rješavaju egzistencijalno pitanje izvan bh. granica. Iako je i taj trend u opadanju.

“U Njemačkoj smo 2023. posredovali za 400 osoba. Imali smo period godine gdje je ta brojka išla do nekih 1.100 osoba. U prosjeku 700-800. Međutim, od pandemije, inflacije pa nadalje te brojke su u opadanju. Što se tiče Slovenije, u 2023. je izdato 13.090 radnih dozvola. U nekim prethodnim godinama bilo je i do 19.000 godišnje”, navodi Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Stopa zaposlenosti na Zapadnom Balkanu je 60 posto. U odnosu na druge, Bosna i Hercegovina prednjači po odlasku stanovništva.

“Zabrinjava da je više od 71 posto mladih iz regije spremno otići. To znači da uz depopulaciju, manje rađanja i mlade koji odlaze, zbog studija ili posla, praznimo naše države i naša društva. Obrazujemo ljude i, onda, odu”, naglašava Majlinda Bregu, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju.

Berlinski proces usmjeren je na regionalnu saradnju koja se ogleda i kroz priznavanje diploma na prostoru Zapadnog Balkana i olakšan prelazak granica. Što nije u potpunosti implementirano.

“Dogovor o slobodi kretanja s ličnom kartom podrazumijeva da se u svim državama iz regije može putovati s ličnom kartom, osim Bosne i Hercegovine i Kosova”, objašnjava Bregu.

Dok stanovništvo odlazi, u Bosni i Hercegovini je osim prisutne političke nestabilnosti, ekonomske regresije – neizbježna i depopulacija.

“Povratak u Bosnu i Hercegovinu u našem slučaju nije realna opcija jer razlozi zbog kojih smo otišli iz Bosne i Hercegovinie sigurno se neće u relativno bliskoj budućnosti promijeniti”, zaključuje Azra Imširović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija