Sve više je porodilja u BiH koje tvrde da se na njih viče i psuje: Sada imaju priliku da to prijave

Sve više je porodilja u BiH koje tvrde da se na njih viče i psuje: Sada imaju priliku da to prijave


U toku je izrada sistema za ocjenu porodilišta i prijavu korupcije, te je probna verzija spremna za testiranje u banjalučkom UKC RS, UKC Tuzla i Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini. O spremnosti bolnica u BiH da rade na iskorjenjivanju korupcije, unapređenju tretmana porodilja, poboljšanju kvaliteta usluge, izgradnji većeg nivoa povjerenja između porodilje i ginekologa/babice, govorila je Amila Tatarević, predsjednica Udruženja “Baby steps”.

Kaže da je dogovorena saradnja sa tri bolnice, ali se nada da će sve u BiH imati ovaj sistem.

  • Za tri smo dogovorili saradnju i imaćemo uskoro prve odgovore porodilja. Platforma će nuditi porodiljama mogućnost davanja povratne informacije o svom iskustvu sa porodilištem – kaže i dodaje:
  • Cilj je da sva porodilišta budu uključena u taj sistem. Postoji vid elektronske prijave korupcije. Imaće pristup preko interneta. Na ovaj način se omogućava besplatna usluga sistema da dobiju povratne informacije porodilja što je u korist menadžmenta. Može se uvijek pristupiti. Kada porodilja dođe kući imaće priliku da kaže kakvu su uslugu imale i da li su zadovoljne ili ne. To su samo kvalitativna i osnovna pitanja, pa onda pitanja o korupciji, pa onda konačna ocjena i to ide porodilištu iz kojeg je došla porodilja i onda to ide nadležnim institucijama kayala je ona za N1.

Kaže da je najgore što ne pokušavamo da prijavljujemo korupciju, ali da se nada da će nadležne institucije raditi na ovome i bez prijava.

  • Bitno je da se vrše istrage i da će tužilaštva i policija dodatno raditi na ovome samoinicijativno i bez prijava, što će okončati sudskim procesima- kaže Tatarević.

Patnje i nehumani odnos, porodilje doživljavaju duži niz godina u BiH.

  • Ovo postalo normalno stanje da se “počasti doktor” da porodilja preživi na porodu. Mi se borimo i radimo, ali bez iskustava i priča porodilja ne bismo mogli ovo prezentovati. Ovakve traume i svjedočenja primoraju nas da moramo nešto raditi kada vidimo lično iskustvo neke porodilje. Zahvalna sam im. Moramo pričati šta se dešava. Isplivavaju psihički problemi. Imate traumu, ali niko o tome ne priča. Drže to u sebi i onda imamo pad nataliteta i niko ne pita zašto. Nije to zbog novca, već i trauma koje su prošli – kaže Tatarević.

Treba nam više humaniji, ljudski pristup, ističe.

  • Porodilja je ta koja se brine i za sebe i dijete. Gdje mi trebamo biti podrška, pa upravo u tom trenutku da se ponašamo što ljepše prema njima. Nismo svi mi isti. Doktorima zakon to definiše kako se trebaju ponašati, dostojanstveno. A gdje to ima kod nas, na nju se galami, viče, psuje. Imamo akušersko nasilje. Nije to moj pojam-  upozorava Tatarević.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija