Sve više poslodavaca vrši neviđen pritisak na radnike da raskinu ugovore

Savez sindikata RS-a saopćio je danas da sve više poslodavaca u RS-u vrše neviđen pritisak na radnike da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu ili zahtjev za neplaćeno odsustvo.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

-Takvi poslodavci nezakonito, a u trenutku kada su na snazi vanredna situacija i vrlo izvjesno vanredno stanje, mogu se kvalifikovati i kao teška djela koja izazivaju strah i paniku – istakli su iz Saveza sindikata RS-a.

Oni ističu da Inspektorat RS-a skoro da nema mogućnosti da kontroliše i sankcioniše nesavjestan rad ovakvih poslodavaca.

– Inspektori su danonoćno na graničnim prijelazima gdje obavljaju teške poslove i zato zahtijevamo od Vlade RS-a i Кriznog štaba da iznađu mogućnost novog zapošljavanja inspektora ili preraspodjelu rada državnih službenika koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje poslova inspektora – podvukli su.

Savez sindikata RS-a insistira i zahtijeva od Vlade RS-a da nijedan oblik najavljene pomoći poslodavcima u vrijeme pandemije virusa korona i proglašenja vanredne situacije ne smije biti dodijeljen nesavjesnim poslodavcima koji su odpustili radnike.

– Pozivamo sve radnike da prijave Savezu sindikata RS-a svaki oblik kršenja radničkih prava iako nisu članovi sindikata, kako bismo se zajedno borili za svako radno mjesto, zakonito isplaćivanje plaća ili naknada radnicima u RS-u – poručili sui z Saveza sindikata RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79