Sve više prevarenih osoba sa Balkana u Njemačkoj: Ponude ti sve i onda se ne jave

Sve je više onih koji prijavljuju što im se događa kada dođu u Njemačku zbog posla, a njihov “poznanik” im se više nikad ne javi

Lažne ponude za posao u Njemačkoj prošle su godine bile “popularne” među prevarantima, a na meti takvih bili su i Hrvati. Iako su mislili da im se pružila izvrsna ponuda za posao, na kraju bi se uvijek ispostavilo da se radi o pokušaju prevare. Takve situacije poznate su i svećenicima i zaposlenicima hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj.

– Znam slučaj kad je jedan Hrvat iz BiH mislio kako mu je već sređen i posao i smještaj jer mu je to obećao neki hrvatski ugostitelj, a njegov sumještanin iz sela. U Njemačku je čovjek došao s cijelom obitelji, a onda shvatio kako nije sve onako kako je obećano. Bilo je slučajeva kad se osobi koja je došla na rad u Njemačku taj njegov “poznanik” čak više nije ni javio. Gdje će se drugdje obratiti nego u hrvatsku katoličku misiju koje im pokušavaju pomoći da prikupe novac i vrate se odakle su i došli – ispričala je takvo jedna zaposlenica hrvatske katoličke misije u Njemačkoj, prenosi Fenix Magazin.

Sličnu je situaciju ispričala za njemački Business Insider i Roberta Barbosa kojoj se prošlog srpnja ponudio položaj savjetnice za menadžment, a sve se činilo savršeno. Jedan od regruta javio joj se putem platforme Fiverr na koju se prijavila. Održala je i telefonski sastanak s navodnim glavnim tehnološkim direktorom tvrtke te na poslijetku i prhvatila posao.

Predujam za rad od kuće

Ipak, nedugo nakon potpisivanja ugovora o radu tehnički direktor tvrtke kazao joj je da mora dati 15.000 eura predujma za kupnju računala i monitora za rad od kuće, a sve bi joj navodno bilo i vraćeno. Iako je i dalje bila uvjerena kako razgovara s direktorom, ipak je odbila njegov zahtjev.

– Bio je ljut. Ton njegovog glasa odjednom se potpuno promijenio – ispričala je. Barbosa je na kraju zamolila direktore da raskinu ugovor o radu za kojeg je smatrala da je zakonski obvezujući, da bi na kraju saznala da su je pokušali prevariti.

– Nisu dobili novac od mene, ali bila je užasna situacija – ispričala je.

Stvarni direktor tvrtke Craft.co Ilya Levtov kazao je pak kako je upoznat s ovom situacijom.

– I u svim slučajevima kada nas je podnositelj zahtjeva kontaktirao, odmah smo jasno dali do znanja da ponuda ne dolazi od nas. Obavijestili smo LinkedIn o prijevari i dodali upozorenje o prijevari na našu stranicu s ponudama za posao. Poticali smo i nastavit ćemo poticati sve koji su primili ponudu za posao od nas ili bilo koje druge tvrtke da proaktivno osiguraju komunikaciju sa stvarnom tvrtkom – ispričao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79