Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Svećenik blagoslovio novi uređaj u bolnici

Svećenik blagoslovio novi uređaj u bolnici


Direktor koprivničke Opće bolnice Mato Devčić rekao je jučer na predstavljanju novog uređaja za mamografiju s tomosintezom, vrijednog više od 185 hiljada eura, čiju je kupnju u cijelosti financiralo Ministarstvo zdravstvau, da više nama liste čekanja za tu vrstu pregleda.

Na predstavljanju je bio i bolnički dušebrižnik, svećenik Davor Šumandl, te je blagoslovio novi uređaj.

Do jučer se na mamografiju čekalo do sedam dana, a “nakon što je kupljen novi dijagnostički uređaj, lista čekanja potpuno se ukida”, rekao je Devčić.

  • Stari uređaj, koji smo zamijenili, punih 11 godina ispunjavao je zadaću snimanja te je tako upotpunjavao zdravstvenu uslugu u Općoj bolnici Koprivnica. Godišnje se u našoj ustanovi obavi 3000 mamografskih snimanja, od kojih se dio odnosi na provođenje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a dio na pacijentice indicirane za snimanja po specijalistima u ustanovi – istaknuo je Devčić, prenosi Index.

Nedostatak stručnoga liječničkog kadra

Župan Darko Koren rekao je kako je stari uređaj zamijenjen novim točno u pet do 12.

  • Uloga županije jest u tome da ulažemo u obnovu zdravstvenih objekata, nabavu opreme, ali i u stručni kadar. Da bismo u našoj županiji zadržali, odnosno privukli liječnike, sufinanciramo im kamate na stambene kredite – istaknuo je Koren i dodao da je nedostatak stručnoga liječničkog kadra najveći problem s kojim se susreću zdravstvene ustanove.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić istaknuo je važnost nabave mamografa u Koprivnici u kontekstu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

  • Putem tog programa u Hrvatskoj godišnje obavimo 150.000 pregleda, što rezultira s otprilike 7000 otkrivenih karcinoma dojke. S obzirom na to da je rano dijagnosticiranje ove maligne bolesti od vitalnog značaja za njeno uspješno liječenje, možemo govoriti o brojnim spašenim životima. Tako je u posljednje vrijeme smrtnost od ove zloćudne bolesti pala za čak 20 posto – zaključio je Bašić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija