Šverc ratnog oružja s Balkana do Francuske: Istraga otkrila međunarodnu trgovinu

Šverc ratnog oružja s Balkana do Francuske: Istraga otkrila međunarodnu trgovinu


Javno tužilaštvo u Lionu podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog sumnje da su sudjelovale u međunarodnoj trgovini ratnim oružjem koje je prevoženo s Balkana do Francuske.

Optuženi, većinom državljani Bosne i Hercegovine i Francuske, starosti između 27 i 42 godine, otkriveni su i uhapšeni u dvije faze velike policijske istrage koju su vodili Centralna kancelarija za borbu protiv organiziranog kriminala (OCLCO) i sudska policija Gornje Savoje pod nadležnošću specijalizirane međuregionalne jurisdikcije (JIRS) u Lionu.

Prema informacijama, istraga je započela u avgustu 2023. godine kada je policija u jednoj opštini Gornje Savoje zaustavila automobil i u njegovom gepeku pronašla kalašnjikov, municiju i granate. Daljnjim istraživanjem utvrđeno je da oružje dolazi s Balkana, a trgovina se odvija preko drumskih ruta.

Policija je pratila i nadzirala osumnjičene te identificirala njihove obrasce ponašanja, otkrivajući da se oružje prevozi u malim količinama kako bi neometano prošlo policijske kontrole.

Posebno interesovanje privukao je jedan muškarac, koji se smatra “centralnom figurom” ove trgovine. On je, prema izvorima bliskim istrazi, organizirao šverc i bio blizak saradnik osobe koja je uhapšena u avgustu 2023. godine.

Nakon detaljne istrage i pribavljenih dokaza, ovaj organizator je uhapšen u martu 2024. godine. Prilikom pretresa kod njegovih rođaka, koji su vodili jednu privatnu firmu, policija je pronašla osam kalašnjikova, automat i značajnu količinu municije.

Oružje se nabavlja na Balkanu po relativno niskim cijenama, oko 250-300 eura po komadu, dok se u Francuskoj prodaje po znatno višim cijenama, između 2.500 i 3.500 eura po komadu. Ova trgovina, prema policijskim izvorima, organizuje se tek nekoliko puta godišnje zbog nepostojanja stalne potražnje za ovim vrstama oružja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija