Švicarska prekršila prava državljanina BiH

Švicarska prekršila prava državljanina BiH


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (ECHR) presudio je da je Švicarska prekršila prava državljanina Bosne i Hercegovine na porodični život naredivši njegovu deportaciju. Ova presuda je donesena u kontekstu kaznenih mjera protiv ovog pojedinca zbog pokušaja prenosa 194 grama kokaina, za što je bio osuđen na uslovnu kaznu i petogodišnju zabranu ulaska u Švicarsku.

Državljanin BiH, koji sada živi u Bijeljini, bio je primoran da napusti svoju ženu i dvije male ćerke koje su ostale u kantonu Cirih. Evropski sud je utvrdio da švicarski sud nije pravilno procijenio interes oca porodice u odnosu na javni interes.

Presuda ističe da je švicarsko pravosuđe zanemarilo nekoliko ključnih faktora, uključujući prirodu djela, činjenicu da osoba više ne predstavlja prijetnju po javnu bezbjednost Švicarske, te da je presudom ignorisano to što je počinitelj bio prvi put osuđivan i što je njegova supruga i kćerke bile švicarske državljanke.

Evropski sud je naložio Švaicarskoj da isplati 10.000 eura odštete ovom čovjeku, kao i 15.000 eura na ime sudskih troškova.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija