Svjedočili inspektori SIPA-e: “Odmah nakon likvidacije uništava telefon i poslije mjesec uzima novi telefon i novu SIM karticu s istim brojem”

Svjedočenjem inspektora SIPA-e Emira Sokočevića jučer je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.
Kasnije je optuženi mijenjao telefon

Inspektor Sokočević je, prema naredbi Tužilaštva, izvršio analizu telefonskog broja koji je koristio optuženi Sava Marinković s ranije pribavljenim metapodacima baznih stanica.

Tako je analizom utvrđeno da je telefon 066/911-119, koji je koristio Marinković, 25. oktobra 2018. godine u 21.54 sata registriran na graničnom prijelazu Zvornik – Šepak. Isti broj je istu noć, prema metapodacima, registriran u 23.52 na baznoj stanici Sumbulovac – Pale piše Avaz.

Utvrđeno je da je Marinkovićev telefon bio u Sumbulovcu četiri sata prije ubistva sarajevskih policajaca. Odmah nakon ubistva uništava telefon i poslije mjesec uzima novi telefon i novu SIM karticu s istim brojem.

Sokočević je, također, napravio i operativnu analizu kretanja telefona početnog broja 088 koji koristi Sky aplikaciju.
Telefon registriran u Grudama

Kriptovani telefon je 19. i 20. novembra 2018. godine registriran na baznim stanicama Široki Brijeg, Čapljina, Čitluk, Ljubuški, Grude, gdje se zadržao. Uočeno je da se vraćao 20. novembra. Prema navodima iz optužnice, u Grudama je tada boravio Marko Trifković.

Telefon je registriran u Grudama i 19. oktobra 2018., šest dana prije ubistva. Izvršena je komparacija listinga M:tela sa Sky podacima dobivenim iz Francuske.

– Izvršenom komparacijom podataka dobijenih iz Francuske a koji se odnose na Sky ime Monaco/Toxijev drug i SIM karticu koju je koristio optuženi Trifković je utvrđeno da se radi o istoj osobi- kazao je Sokočević.

Saslušanje inspektora Sokočevića nastavit će se i na narednom pretresu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79