Szijjarto osuđuje američke sankcije političarima u RS-u i ističe pouzdanost vlasti u tom entitetu

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto komentirao je odnose Mađarske s vlastima Republike Srpske (RS) te osudio američke sankcije koje su nametnute nekim političarima u ovom entitetu.

U intervjuu za RTRS, Szijjarto je istakao da nije iznenađen što je predsjednik RS-a Milorad Dodik podvrgnut kritikama te je naglasio neprihvatljivost sankcija.

“Pravo političara da odlučuju je pravo birača, odnosno naroda koji ih je izabrao. Ako narodu odgovara kako vlada djeluje, to znači da ima podršku te će je ponovno izabrati. Ako narodu ne odgovara politika vlade, tada će je promijeniti na izborima. To je suština demokratije”, rekao je Szijjarto.

Prema njegovom stavu, kada se izabrani političar suoči s prijetnjama, to označava ozbiljno narušavanje demokratskih načela.

“To je ozbiljno miješanje u unutarnje političke poslove jedne zemlje i s našeg stajališta je neprihvatljivo”, dodao je.

Govoreći o odnosima s RS-om, Szijjarto je istakao da je vlast u ovom entitetu pouzdan partner.

“Za ekonomsku suradnju važna je pravičnost i predvidljivost. Vidimo vas kao pouzdanog partnera s kojim se isplati surađivati jer je suradnja s vama predvidljiva i bez iznenađenja”, zaključio je Szijjarto.

Szijjarto je zajedno s drugim članovima mađarske delegacije, koju predvodi Viktor Orban, posjetio Bosnu i Hercegovinu i održao sastanke s brojnim dužnosnicima u Sarajevu i Banjoj Luci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79