Foto: Žurnal
Tajno usvojen plan za SRP Jahorina: Gradnja bez ekološke procjene i neophodne infrastrukture

Tajno usvojen plan za SRP Jahorina: Gradnja bez ekološke procjene i neophodne infrastrukture


Opština Trnovo je 11. jula donijela odluku o usvajanju Regulacionog plana za SRP Jahorina, bez javne rasprave ili potrebnih ekoloških procjena.

Takođe je odlučeno da se ne sprovodi strateška procjena uticaja na životnu sredinu. Načelnik Trnova, Dragomir Gagović, naglašava da je krajnje vrijeme da lokalna zajednica počne ostvarivati korist od Jahorine.

Gagović smatra da je pravo vrijeme da Jahorina donese koristi i opštini Trnovo. Stanovnici su pretrpjeli mnogo toga, što nijedna druga zajednica nije iskusila – ovako se može interpretirati nezadovoljstvo dijela lokalnog stanovništva i ekoloških organizacija.

Žurnal je već izvještavao o postupku usvajanja Regulacionog plana Sportsko-rekreativnog područja Jahorina na teritoriji opštine Trnovo, uključujući i njegovu reviziju. Tokom javnih rasprava, mnogi građani su podnijeli primjedbe na plan, koji je izradio Unis institut iz Istočnog Sarajeva, ali često nisu dobili konkretne odgovore od predstavnika Instituta. Nakon dugotrajnog procesa i održanih više rasprava, 11. jula Opština Trnovo je konačno usvojila plan, kao i odluku da nije potrebna izrada Strateške procjene uticaja na životnu sredinu, iako to zakoni predviđaju. Načelnik Gagović je izjavio da je odluka donijeta na osnovu elaborata Unis instituta, koji je takođe bio nosilac izrade Regulacionog plana.

Foto: Žurnal

Upitno je da li je Opština, kao odgovorna za svoj posjed, trebala preispitati ovu procjenu i naložiti izradu Strategije kako bi bila sigurna da neće ugroziti okoliš. Siniša Golijanin, predsjednik Skupštine Opštine Trnovo, objašnjava da je Unis licenciran za donošenje ovih odluka i da je odluka bazirana na planiranju vikend naselja, bez značajnih zagađivača. Najviša planirana zgrada imat će sedam spratova, ali stručnjaci Unisa su procijenili da nije potrebno raditi Stratešku procjenu.

Odluka o usvajanju plana donesena je na sjednici Skupštine Opštine 11. jula, ali najava sjednice nije bila dostupna na zvaničnoj web stranici Opštine. Vijest o usvajanju plana i odluke da nije potrebna procjena objavljena je nekoliko dana kasnije, s datumom održavanja sjednice.

Predstavnici Aarhus centra u BiH i mještani Jahorine tražili su prisustvo sjednici, ali odgovor nisu dobili. O usvajanju su saznali tek nakon sjednice, uprkos uredno poslanom zahtjevu. Siniša Golijanin tvrdi da je zahtjev stigao na dan sjednice, ali ne objašnjava zašto je to trajalo toliko dugo.

Iako su novinari Žurnala i druge zainteresovane strane bezuspješno pokušavali pronaći najavu sjednice, Golijanin tvrdi da je najava bila objavljena, ali možda nisu primijetili zbog problema s internetom.

Dokumenti usvojeni na sjednici, uključujući saglasnosti javnih preduzeća, Vodovod i kanalizacija Pale i Elektrodistribucija Pale, navode obaveze Opštine Trnovo za razvoj infrastrukture. Prema saglasnosti Vodovoda, Opština mora osigurati dodatne količine pitke vode, rekonstrukciju vodovodne mreže, te izgradnju kolektora za tretman fekalnih otpadnih voda.

Foto: Žurnal

Elektrodistribucija Pale je takođe dala “načelnu saglasnost”, ali pod uslovom izgradnje novih trafostanica, s obzirom da su postojeći kapaciteti popunjeni. U dokumentu se navodi da je izgradnja trafostanice 110x kV predviđena Planom investicija za 2024. godinu, s procijenjenom vrijednošću od 16,2 miliona KM.

Foto: Žurnal

Foto: Žurnal

Opština Trnovo je 2022. godine imenovala pet članova Savjeta plana, od kojih su tri podnijeli ostavke 19. juna, a novi članovi su imenovani na njihovo mjesto. Mjesec dana kasnije, Plan je usvojen uz pozitivno mišljenje novih članova.

Nakon usvajanja plana, Aarhus centar u BiH je podnio krivičnu prijavu protiv rukovodstva Opštine Trnovo, ukazujući na tri ključna pitanja: odluku o neobaveznosti Strateške procjene, usvajanje Regulacionog plana i izmjenu prethodne odluke o provođenju Strateške procjene. Aarhus centar tvrdi da su ove odluke suprotne Ustavu RS-a i relevantnim zakonima.

Foto: ŽurnalOpština Trnovo je tajno usvojila regulacioni plan za SRP Jahorina bez ekološke procjene i adekvatne infrastrukture.

Načelnik Trnova, Dragomir Gagović, izjavio je da nije upoznat s inicijativom za proglašenje ovog područja zaštićenim. U Aarhusovoj prijavi su navedena krivična djela kao što su zloupotreba službenog položaja i zagađenje životne sredine.

Za rukovodstvo Opštine Trnovo, Aarhus centar je nevladina organizacija koja djeluje zbog donatorskih sredstava. Gagović tvrdi da to neće uticati na odluke Opštine, jer je to vlasništvo građana Trnova. Takođe, optužio je Aarhus za organizaciju protesta i grupne napade na ljude koji su radili na planu.

Na protestima je bio mali broj ljudi, od kojih je samo jedan imao dokumente opštine Trnovo. Gagović odbacuje tvrdnje o provjeravanju identiteta prisutnih, objašnjavajući da u Trnovu svi poznaju jedni druge.

Opština tvrdi da neće biti sječe šume ni pretvaranja šumskog zemljišta u građevinsko.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija