Tako se voli država: Platiti kaznu isplativije nego poštovati zakon

Od početka pandemije, cijene hrane u Bosni i Hercegovini nezaustavljivo su rasle, stvarajući dodatne izazove za već ionako opterećene građane. Mnogi su primijetili povećanje troškova za osnovne prehrambene proizvode poput mlijeka, ulja, brašna i mesa, dok su se istovremeno susretali i s poskupljenjima drugih proizvoda.

U nastojanju da ublaže teret rastućih cijena, Federalno ministarstvo trgovine pokrenulo je projekt pod nazivom “Zaključavamo cijene”, u kojem je sudjelovalo više od 30 trgovinskih subjekata. Cilj projekta bio je sniziti cijene za više od 60 označenih proizvoda, omogućavajući građanima uštedu u prosjeku od 17,5 posto na označenim proizvodima.

Međutim, mnogi građani nisu osjetili značajno olakšanje, tvrdeći da su cijene zaključanih proizvoda uglavnom one koje inače ne kupuju.

Ekonomski analitičari već su mjesecima upozoravali da dobrovoljni projekti poput ovog nisu dovoljni za borbu protiv inflacije i siromaštva. Umjesto toga, traže se konkretnije mjere, uključujući i pooštravanje kazni za trgovce koji krše propise. Nedavno odobreni zakon u Domu naroda BiH povećava kazne za prekršitelje Zakona o kontroli cijena, postavljajući značajno više novčane kazne za pravne i fizičke osobe.

Gordana Bulić, predsjednica Udruge potrošača TK-a, istakla je za BHRT da su kazne za trgovce dosad bile nedovoljno visoke da bi ih odvratile od nepoštenih praksi. Prema njenim riječima, mnogi trgovci svjesno krše zakon kako bi ostvarili zaradu, vjerujući da će im male kazne biti stimulativne u odnosu na potencijalne prihode.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79