Osuđen zbog prevare sa socijalnim davanjima: Primio 56.000 eura dok je veći dio vremena provodio u BiH

Danas je u Regionalnom sudu u Kornojburgu Austrijanac (47) osuđen zbog prevare sa socijalnim davanjima. Naime, on je primio 56.000 eura pomoći za nezaposlene iako je veći dio godine provodio u Bosni i Hercegovini.

Prevara je trajala više od četiri godine, od novembra 2019. godine do februara 2024. godine, kada je austrijski AMS (Austrian Public Employment Service) primio dojavu o zloupotrebi socijalnih davanja.

Na sudu se moglo čuti da je austrijski državljanin tokom vojne misije 2019. godine upoznao ženu u koju se zaljubio. Prijavio se kod svog prijatelja na adresi u Fišamendu, ali je veći dio vremena provodio u BiH sa ženom, koju je kasnije oženio i s kojom ima dvoje djece.

Glavni dokaz protiv optuženog bilo je to što je veći dio vremena provodio u BiH, a ne u Austriji, što ga je diskvalificiralo za socijalnu pomoć za nezaposlene.

Optuženi je na sudu priznao krivicu i izrazio kajanje, ističući da je pogriješio i da je izabrao pogrešan put. Priznao je da je veći dio vremena proveo u BiH kako bi bio sa svojom porodicom, ali i da je pokušao obezbijediti bolju budućnost za svoju djecu u Austriji.

S obzirom da nije imao ranijih prekršaja, optuženi je dobio 14 mjeseci uslovne kazne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79