Tako to rade Dodikovi u SNSD-u: Javno progovorio o kriminalu u “Šumama”, pa kažnjen!

Dok su vlasti puna usta odbrane nacionalnih interesa Republike Srpske u vidu nadležnosti nad šumama, iza zavjese samo povlašteni u Srpskoj imaju korist o tog resursa.

Oni koji se tome usprotive, prolaze sa odmazdom. Najbolji primjer je predsjednik SO Šipovo Milan Plavšić. Iako je izabrani kadar SNSD-a, odbornici skupštinske većine u opštini Šipovo, predvođeni upravo SNSD-om podnijeli su inicijativu za Plavšićevu smjenu jer je za BN javno progovorio o kriminalu i lošoj situaciji u Šumskom gazdinstvu „Gorica“ iz Šipova.

Osam odbornika u Skupštini Opštine Šipovo potpisalo je 18. maja inicijativu kojom traže opoziv predsjednika Skupštine Milana Plavšića. Potpisnici, koji u većini dolaze iz SNSD-a tvrde da se Plavšić nedolično i neprimjereno ponašao i da je zloupotrebio funkciju koju obavlja na način da je za pojedine medije, a zbog ličnog interesa govorio o stanju u ŠG „Gorica“ iz Šipova.

“Predsjednik Skupštine Opštine grubo je zloupotrebio funkciju koju obavlja istupivši putem medija u svojstvu funkcionera Skupštine odnosno predsjednika, a ne u svoje lično ime zarad ličnog interesa, na način da je organizovao i pozivao na blokadu šumskih/javnih puteva usljed čega je došlo do zastoja i onemogućavanja rada ŠG „Gorica“ Šipovo, pri čemu je nanio štetu javnom preduzeću ŠG „Gorica“ i privrednim subjektima na području opštine Šipovo.

Pored navedenog, predsjednik Skupštine naveo je službenika ŠG „Gorica“ Šipovo da iznosi podatke koji se smatraju tajnim podacima te iste zloupotrebom svoje funkcije plasirao u javnost putem medija, iako je znao da isti nisu ni tačni, stvarajući pri tom lošu političku i bezbjednosnu situaciju na području opštine.”, navodi se između ostalog u obrazloženju inicijative.

Ništa što sam rekao nije laž, odgovara predsjednik Skupštine Opštine Šipovo Milan Plavšić, koji je da stvar bude zanimljivija takođe dugogodišnji član vladajućeg SNSD-a.

Plavšić se oglasio putem svog FB profila, gdje je rekao da je izjava koju je nedavno dao za BN televiziju, a u kojoj je govorio o organizovanom kriminalu u ŠG „Gorica“ bila okidač za pokretanje njegovog opoziva.

“Na teret mi se stavlja da sam kao predsjednik skupštine iznio informacije koje su tobože tajne, a svi znate da se radi o javnom preduzeću, Šume Republike Srpske tj. Šumskom gazdinstvu „Gorica Šipovo“. Ovdje su zamjenjene teze da sa državnim, odnosno opštenarodnim resursom upravlja par privatnih lica. Mi to nećemo dozvoliti. Protiv ove pojave ćemo se nastaviti boriti”, rekao je Plavšić.

Privatna lica o kojima govori Plavšić predvodi načelnik opštine Šipovo Milan Kovač, koji neposredno upravlja Drvnom industrijom. U tome se može tražiti i razlog zbog koga je SNSD u Šipovu, ustao protiv svog stranačkog kolege.

O tome, ali i povezanosti Kovača i firmi bliskih njegovoj porodici u poslovima prerade i prodaje drvnih sortimenata, te o tome kako se upravo tim firmama isporučuje oblovina po povlaštenim uslovima, uz otpis kamata za dugovanja i prolongiranje roka otplate, progovorili su drvoprerađivači iz Šipova, ali i sam Plavšić, tokom višednevne blokade puteva.

“Drvoprerađivači opštine Šipovo su bili u startu nezadovoljni količinom dobijenih drvnih sortimenata. Bodovna lista, tj. pravilnik je naklonjen velikim drvoprerađivačima i ja slobodno mogu reći da je na snazi pokušaj gašenja malih pilana po selima, ali odgovorno tvrdim i sa ovoga mjesta poručujem onima koji odlučuju da je gašenje pilane u nekom selu automatski gašenje istog sela, što je praksa pokazala”, naveo je tom prilikom Plavšić.

Da Plavšićeve tvrdnje nisu izrečene tek tako, dokaz je krivična prijava koju je 13. maja ove godine podnijelo Udruženje drvoprerađivača „Vitorog“ Šipovo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, protiv Slavena Gojkovića (direktor Šuma RS), Radenka Laketića (izvršni direktor za komercijalne poslove Šuma RS) i Jova Dakića (direktor Š.G. Gorica). Prijave su podnesene zbog sumnje da su počinili više, različitih, krivičnih djela u vezi sa poslovanjem ŠG „Gorica“ Šipovo.

Iz ovog udruženja zatražili su da Vlada Srpske sprovede i reviziju strateškog preduzeća.

Krivične prijave protiv istih lica podnesene su i RJT Republike Srpske.

Treba naglasiti i da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tražio da se Milan Plavšić isključi iz SNSD-a, dok je zahtjev za Plavšićevom smjenom inicirao načelnik opštine Šipovo Milan Kovač, koji je i predsjednik lokalnog SNSD-a piše BN.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79