Taktike do novembra: Rusija će uložiti veto na mandat EUFOR-a, Dodik ide moliti Putina da to ne radi?

Vijeće sigurnosti UN-a u oktobru ili novembru će razmatrati produženje mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Ukoliko se neka članica (Rusija) ne složi, to će značiti da se misija Althea završava u našoj zemlji.

U tom slučaju, poznato je od ranije, da će NATO rasporediti svoje snage u BiH, a Istraga.ba sada saznaje iz diplomatskih izvora da je odluka već donesena i da će Rusija blokirati produženje mandata EUFOR-a.

Također navodi da su vlasti BIH već obaviještene da čelnici NATO-a trenutno razmatraju plan raspoređivanja svojih jedinica koje bi, iskoristi li Rusija veto u Vijeću sigurnosti, zamijenile EUFOR-ove jedinice.

U NATO-u i Sjedinjenim Američkim Državama ne sjede skrštenih ruku i zbog toga će, kako je Klix.ba saznao jučer, u Sarajevo u ponedjeljak doputovati američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith koja će razgovarati s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem te boraviti u NATO bazi u Butmiru.

Aktuelni mandat EUFOR-a u našoj državi traje do 3. novembra. Ako se ne produži prije tog datuma, snage EUFOR-a koje su pojačane u posljednjih šest mjeseci će morati napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Da će NATO rasporediti svoje jedinice u slučaju prestanka mandata EUFOR-a je tema koja se pokrenula prije više od godinu dana, a bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak je tada za Klix.ba kazao da NATO već ima mandat da djeluje u BiH i da ne treba nikakva nova odluka u tom smislu.

On je naglasio da NATO već ima mandat da djeluje i ne treba nikakva nova odluka u tom smislu.

“NATO nama kao državi aspirantu pruža druge mogućnosti, a to je da NATO uzimajući u obzir tu aspirantsku ambiciju BiH ni slučajno ne bi volio da bilo koji treći akter ugrozi regionalni balans koji sad postoji i ugrozi sigurnost BiH. Ti alati koji se koriste kroz MAP, a to su stalna i intenzivna saradnja sa svim institucijama u BiH, pruža mogućnost NATO-u da na neki način kontroliše i usmjerava procese. Zbog toga, pored ostalog, NATO prvo kontinuirano prati situaciju u BiH, samim tim ima neophodne informacije da u slučaju narušavaju sigurnosti, ne u skladu s MAP-om, već u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti u UN-a iz 2004. preuzme tu ulogu sigurnosnog garanta koji je dobio po Dejtonskom sporazumu ako EUFOR nije u mogućnosti da to uradi”, izjavio je Kožljak.

To vrlo dobro zna i ruska marioneta na Balkanu, aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je nakon žestokih kritika upućenih na račun EUFOR-a naglo promijenio retoriku te kazao da snažno podržava njihovo prisustvo na tlu BiH.

On će, kako piše Istraga, 20. septembra na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tražiti i da Moskva ne stavi veto na produženje mandata EUFOR-a jer će u protivnom NATO zamijeniti trupe EUFOR-a.

“Osim toga, Milorad Dodik preko Mađarske i Francuske pokušava da izlobira donošenje odluke prema kojoj bi jedinice EUFOR-a bile stacionirane samo na području Federacije BiH. Jedan od zagovornika te ideje je i bio i francuski general Brice Houdet, inače operativni komandant EU za operaciju ALTHEA. To je onaj oficir koji se u maju ove godine sastao sa Miloradom Dodikom, nakon čega je Dodik kazao da ‘EUFOR ima njegovu podršku'”, navodi Istraga koja dodaje da je general Houdet ubrzo nakon ovog sastanka napustio funkciju operativnog komandanta EU za misiju Althea jer je lideru SNSD-a odao povjerljive informacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79