“Tanović pada zbog “načelnikov malog” koji se odaziva na ime Elis Hrkalović

“Tanović pada zbog “načelnikov malog” koji se odaziva na ime Elis Hrkalović


Vijećnicima Općinskog vijeća (OV) Novo Sarajevo nedostaje jedan potpis kako bi pokrenuli inicijativu opoziva načelnika Hasana Tanovića, ustvrdio je za Faktor nezavisni vijećnik Arslan Dučić, koji je, kako kaže, “i jedan od inicijatora opoziva”.

– Nedostaje jedan potpis, ali nismo mi ušli u fazu pregovora sa NiP-om i Našom strankom o tome, nego je to samo inicijalno – pregled stanja sa terena dosadašnjeg nezadovoljstva pozicije i opozicije. Ne bih objavljivao koliko potpisa smo skupili, ali dovoljan broj da predložimo tačku na dnevni red na narednoj sjednici. Ali to je stvar odluka, do naredne sjednice je ostalo još mjesec, pokušat ću prikupiti još dovoljan broj potpisa da imamo većinu za opoziv načelnika – kaže Dučić.

Ovaj vijećnik je inače jedan od najvećih kritičara rada načelnika Tanovića, a o tome je vrlo često javno govorio.

– Jako sam nezadovoljan radom načelnika Tanovića i njegove administracije prethodne tri godine. To je akumulacija jednog užasnog rada koji je na svom vrhuncu trenutno ako pogledate stanje u kakvom se nalazi općina – ističe Dučić.

Njegov kolega, samostalni vijećnik Srđan Srdić, kaže kako nije upoznat da se prikupljaju potpisi za opoziv Tanovića, niti je njemu neko nudio da išta potpisuje.

– Pojma nemam, pročitao sam to u medjima. Mislim da je spekulacija, jer da imaju potpise vjerovatno bi krenuli u proceduru već na prošloj sjednici. Čisto sumnjam, mislim da je ovo prepadanje neko, to je moje mišljenje. E sad možda su našli nekoga…– govori Srdić.

Kaže kako su ga ranije “nagovarali na opoziv”.

– Bio sam najveći kritičar Tanovića, ali, činjenica je da se malo popravio u zadnje vrijeme. Tražiti opoziv pred kraj mandata nije pametno. Dobro ću razmisliti ako to dođe do mene. Ja samo mogu postaviti pitanje šta građani Novog Sarajeva dobivaju ako dođe do referenduma. Novog načelnika na šest mjeseci? Mislim da ovaj treba da završi mandat do kraja, i da narod na kraju ocijeni kakav je bio, čiji je kandidat, ko ga je doveo. Narod će suditi o tome, a ja mislim da će narod ovo kazniti. Da me je slušao od početka Novo Sarajevo bi mnogo više napredovalo. U posljednje vrijeme je napravio dosta, problem je što se slabo reklamira. Mislim da je Tanović duplo bolje uradio od Mandića, ali opet ja nisam zadovoljan, mislim da je mogao duplo bolje – kaže Srdić.

Prema medijskim spekulacijama za opoziv Tanovića navodno su “zagrijani” vijećnici NiP-a, Naše stranke, DF-a, NES-a i dio nezavisnih vijećnika.
S druge strane, za opoziv nisu vijećnici SDP-a, kao ni oni iz SDA , Platforme za progres i neki nezavisni vijećnici.

U međuvremenu se na društvenim mrežama oglasio i predsjednik Naše stranke Edin Forto, koji je saopćio da Naša stranka ne učestvuje u pokušaju opoziva načelnika Novog Sarajeva.

– Možemo biti nezadovoljni, ali ne želimo cirkus. Izbori su sljedeće godine. Moramo se okrenuti građanima, a oni će dati ocjenu 2024. – naveo je Forto.

Tenzije na relaciji načelnik Hasan Tanović – “Trojka” ne jenjavaju od sjednice Općinskog vijeća Novo Sarajevo, na kojoj su smijenjeni predsjedavajući Robert Pleše (Naša stranka) i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nijaza Džaka (Narod i pravda).

Prije toga je nekoliko sjednica odgođeno zbog nedostatka kvoruma.

Vijećnica Naše stranke Mirela Džehverović nakon toga je objavila kako načelnik Tanović nema podršku te stranke, te da treba pokrenuti njegov opoziv.

Tanović je na lokalnim izborima bio kandidat Četvorke koju su činile stranke NiP, SDP, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Nakon Starog Grada i Centra, sve je izvjesnije da bi Novo Sarajevo mogla biti treća općina u kojoj se traži opoziv načelnika.

 

Senad Kapo, predsjednik Općinskog odbora Demokratske fronte Novo Sarajevo, poručio je da DF neće zauzeti stranu kada je riječ o suprotstavljenim blokovima u OV Novo Sarajevo. Njihov vijećnik Armin Tupani kazao je da će fokus svih njegovih odluka biti interes građana ove općine.

Naveli su da blokove u OV čine vijećnici SDA i stranaka Trojke.

“Načelnik Tanović bi možda nešto i uradio da je on vodio Općinu, ali nije stigao od svojih obaveza u Klinici Orthos u kojoj je suvlasnik, od obaveza kao doktor košarkaške reprezentacije BiH i od drugih obaveza bitnijih od vođenja Općine”, ističu iz OO DF Novo Sarajevo.

Ukoliko dođe do opoziva načelnika, iz DF-a su naveli “krivca”.

“Zato je tu bio ‘načelnikov mali’ koji se odaziva na ime Elis Hrkalović, a koji je bio sve u Općini Novo Sarajevo. Sada je dotični sekretar JP ‘ONSA’ d.o.o. Sarajevo, nakon što ga načelnik ekspresno sklonio iz Općine. Tako, i ako se uspije prikupiti dovoljan broj ruku za opoziv načelnika, neka načelnik to fakturiše svom savjetniku Hrkaloviću”, istaknuto je u saopćenju.

Poručili su da nijedan od suprotstavljenih blokova ne očekuje ruku DF-a kao slamku spasa.

“Neka vas đe ste, reci bi Milo Đukanović, a dokazali ste i to da ni za đe ste – nijeste”, navodi se u saopćenju OO DF-a Novo Sarajevo, koje potpisuje predsjednik Senad Kapo.

O dešavanjima vezanim za opoziv načelnika Hasana Tanovića oglasio se i jedini vijećnik DF-a u OV Novo Sarajevo Armin Tupani.

“Podržavam stav Općinskog odbora Demokratske fronte Novo Sarajevo. Nećemo se miješati u političke borbe koje su druge strane započele. Nama je stalo do pravih problema i pravog rješenja, a ne do beskrajnih sukoba i besmislenih optužbi”, istakao je.

Govoreći o pitanju opoziva Tanovića rekao je da je to za neke možda igra, ali da za njega nije.

“Moj rad u OV Novo Sarajevo nije pitanje političkog manevriranja, već pravog služenja našim građanima i rješavanja problema u Općini Novo Sarajevo. Stoga, ne očekujte od mene brzinske odgovore ili lako donošenje odluka koje se odnose na interese Novog Sarajeva. Moj fokus je, i uvijek će biti, na donošenju odluka koje su u najboljem interesu naših građana”, zaključio je Tupani.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija