Telekom Mostar isplatio otpremnine do 40.000 KM po radniku

Telekom Mostar isplatio otpremnine do 40.000 KM po radniku


Telekom HT Mostar, većinski u vlasništvu Vlade Federacije BiH, prošle godine je isplatio otpremnine u iznosu od 2.594.447 KM, što je izazvalo kritike federalnih revizora, piše Fokus.ba

Prema njihovom izvještaju, menadžment HT Mostar potpisao je sporazume o prestanku ugovora sa zaposlenicima, uključujući mlađe radnike i one sa kratkim radnim stažom, omogućivši im značajne iznose otpremnina.

Prema revizorskom izvještaju, jedan radnik sa šest godina staža dobio je 15.000 KM, dok je drugi sa sedam godina staža dobio 20.000 KM. Radnici sa po 13 godina staža dobili su po 27.500 KM, a jedan radnik sa 15 godina staža dobio je 30.000 KM. Najveći iznos otpremnine iznosio je 40.000 KM.

U 2023. godini, 99 radnika HT Mostar prijavilo se za otpremnine, od čega su 72 radnika ispunila uvjete i dobila saglasnost uprave, a 64 radnika je dobilo isplatu otpremnina. Program otpremnina donesen je 15. marta 2023. godine, uz osnovni kriterij da radnici imaju ugovor na neodređeno vrijeme i da im je do penzije preostalo više od dvije godine.

Foto: Fokus.ba

Federalni revizori su izrazili zabrinutost zbog ovakvih vanrednih troškova, naglašavajući da nije izvršena analiza opravdanosti ovih isplata, posebno imajući u vidu da je Društvo u 2023. godini primilo 22 nova zaposlenika. Dodatno, HT Mostar je isplatio 285.624 KM otpremnina radnicima koji su po sili zakona otišli u penziju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija