Tendere za medijske kampanje ponovo osvaja ista firma

Tendere za medijske kampanje ponovo osvaja ista firma


Poreska uprava Republike Srpske (RS) ponovo je pod prismotrom zbog praksi u sprovođenju tenderskih postupaka za medijske kampanje. Posljednji tender, vrijedan preko 150.000 KM s PDV-om, izazvao je posebne sumnje zbog sličnosti sa prethodnim godinama, a koji su uvijek rezultirali dodjelom ugovora istoj firmi – banjalučkom BAM Consultu.

Upoređujući tender iz prošle godine, kojeg je analizirao portal PratimoTendere, i ovogodišnji, jasno je da su mnoge stavke – prepisane.

Prema dostupnim informacijama, Poreska uprava RS je u proteklim godinama izdvojila desetine, pa čak i stotine hiljada maraka godišnje za medijske kampanje. Posljednji tender, raspisan 14. februara, dostigao je iznos od čak 130.000 KM bez PDV-a, što ga čini najvrjednijim pojedinačnim tenderom do sada, javlja Žurnal.info

Ono što posebno budi sumnju je činjenica da su svi ugovori u proteklom periodu dodijeljeni jednoj firmi – BAM Consultu. Ukupna vrijednost ovih ugovora iznosi čak 579.719,05 KM bez PDV-a, čime se postavlja pitanje konkurencije i transparentnosti u procesu dodjele javnih sredstava.

Analizirajući tendere iz prethodnih godina, primjetno je da su mnoge stavke prepisane iz prethodnih godina, čime se ograničava konkurencija i ostavlja dojam da se favorizuje određeni ponuđač. Ovakva praksa izaziva pitanja o zakonitosti i transparentnosti postupaka javnih nabavki.

Odgovor na pitanje da li postoji kršenje zakona ili krivična odgovornost učesnika u postupku trebala bi dati nadležna tužilaštva. Međutim, čini se da tužioci rijetko istražuju slučajeve javnih nabavki, ostavljajući prostor za sumnje u transparentnost i integritet procesa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija