Tenzije u Bosni i Hercegovini: Reakcije političara iz RS-a na razgovore s generalnim sekretarom NATO-a

Tenzije u Bosni i Hercegovini: Reakcije političara iz RS-a na razgovore s generalnim sekretarom NATO-a


Razgovori predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom izazvali su reakcije političara iz Republike Srpske (RS), iz vladajućih struktura.

Stoltenberg je nazivao je nesmotrenom i opasnom, tvrdeći da podriva postignuti napredak i otežava reforme koje bi koristile građanima.

Denis Bećirović, koji je prisustvovao razgovorima, predložio je nekoliko mjera, uključujući i poziv NATO-a BiH za članstvo te obnavljanje prisustva u vojnim bazama.

Reakcije političara iz RS-a nisu izostale. Sredoje Nović, šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, optužio je Bećirovića da želi izazvati nemire i nervozu u BiH. Milan Petković, poslanik Ujedinjene Srpske, upozorio je da bi članstvo BiH u NATO-u moglo izazvati nove netrpeljivosti i sukobe.

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH iz RS-a, osudila je Bećirovićeve prijedloge, nazivajući ih neodgovornima i hazarderskima. Tvrdi da BiH nema konsenzus o članstvu u NATO-u te da takvi prijedlozi samo dodatno kompliciraju političku situaciju u zemlji.

Cvijanović je nedavno poslala pismo članicama UN-a, pokušavajući ih odvratiti od podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. U pismu je upozorila na moguće nemire ako se rezolucija usvoji, tvrdeći da bi podržavanje iste bilo nagraditi kršenje zakona i narušavanje ustavnog poretka BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija